Sau Peştera Ialomicioarei se găseşte în Munţii Bucegi, în spatele crestei principale, pe malul drept al Cheilor Ialomiţei, la altitudinea de 1660 de metri. Peştera are 480 de metri lungime (amenajaţi pentru vizitare - 400), pe o diferenţă de nivel de 60 de metri. În interior au fost descoperite resturi de unelte şi arme din piatră paleolitice, precum şi mai multe schelete de urşi de peşteră.
În gura peşterii domnitorul Mihnea cel Rău (fiul lui Vlad Ţepeş) a ctitorit un schit în scurta lui domnie (1508-1509). Lăcaşul a avut o soartă destul de vitregă, arzând din temelii în mai multe rânduri (1623, 1818, 1940, 1961). În forma actuală datează din 1993.
Peştera a fost amenajată în anii din urmă cu pasarele metalice şi lumină electrică. Găsindu-se în cei mai vizitaţi munţi ai României, este, la rândul ei, cea mai vizitată peşteră din ţară. Mai ales acum, când s-a tras asfalt pană la cabana Padina.
Biletul de intrare este 10 lei. Casca este obligatorie şi am descoperit destul de repede de ce este o idee bună să porţi aşa ceva. Deasemenea, temperatura interioară e de 7-8 grade, deci un hanorac n-ar fi nici el o idee rea. De evitat în weekend, când e lume puhoi - în multe părţi galeriile sunt foarte joase şi / sau foarte înguste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu