Alhambra (urmare)
Palatul lui Carol V a fost comandat de zisul monarh, deşi acestuia nu i-a plăcut în mod deosebit oraşul şi, în general zona Andalusiei - deci nu avea în plan să şi stea în el. Probabil era mai mult un gest de marcat locul, să ştie maurii nemulţumiţi de faptul că şi-au pierdut independenţa, cine-i şeful.
Construcţia a fost ridicată în stil renascentist şi manierist, fiind puternic influenţată de edificii similare din Italia. Palatul are o formă pătrată, cu latura de 63 de metri şi o curte interioară rotundă. În sine este un frumos exemplu de arhitectură renascentistă.
Lucrările la palat au debutat în 1526 (prin demolarea unui palat din epoca nasridă - dinastia arabă a Granadei) şi nu au fost niciodată terminate. După renunţarea la tron a lui Carol V (1556), urmaşul său, Filip II, şi-a stabilit capitala la Madrid, în centrul ţării, neconsiderând terminarea palatului vreo urgenţă. Apoi, în 1568, moriscii (arabii trecuţi la creştinism forţat sau în schimbul promisiunii că li se vor respecta autonomia şi obiceiurile) din regiunea Granadei s-au revoltat; evident, promisiunile respective fuseseră vorbă-n vânt.
Cu această ocazie, lucrările la palatul lui Carol V s-au sistat definitiv, iar clădirea a rămas fără acoperiş până în 1957. Azi adăposteşte birouri administrative şi un mic muzeu cu piese din perioada maură şi cu ceva picturi referitoare la zona Granadei.
Şi ca un bun rege creştin, era musai să aibă şi un lăcaş de închinăciune, ceva. Drept care, în coasta palatului a fost construită Biserica Sf. Maria. Biserica a fost ridicată, normal, pe locul în care fusese moscheea Nasrizilor. Biserica a fost ridicată în stil renascentist, dar decoraţia interioară a fost realizată după 1630 în stil baroc.
San Francisco a fost o mânăstire ridicată de Isabela de Castillia şi Ferdinand de Aragon, imediat după cucerirea Granadei, peste locul unui mic palat maur. Cei doi suverani au fost înmormântaţi aici, abia mai apoi nepotul lor Carol Quintul mutându-le rămăşiţele în noua capelă regală din oraş. În 1835, odată cu secularizarea averilor Bisericii Catolice spaniole, mânăstirea a fost desfiinţată. Corpul de chilii a fost transformat în locuinţe, apoi în depozite, apoi în grajd. În cele din urmă întreaga construcţie a fost părăsită şi lăsată să se degradeze. Azi biserica mânăstirii se păstrează parţial şi fără acoperiş, iar fostele chilii au fost transformate într-un cochet şi scump hotel (numit Parador).
Resturile bisericii.
Capela mortuară regală.
Generalife este o construcţie care a servit drept palat de vară şi reşedinţă "de ţară" pentru emirii nasrizi. A fost ridicat la începutul anilor 1300 de Muhammed III, care se plictisise de agitaţia şi comploturile de la curtea sa. Numele actual derivă din arăbescul Jannat-al-'Arif, care se traduce prin Grădina Arhitectului.
Palatul (care, după dimensiuni, este mai degrabă o vilă opulentă) se găseşte pe un deal vecin cu culmea pe care a fost construită Alhambra, la doar câteva sute de metri în linie dreaptă de aceasta. Generalife a fost una din părţile cele mai afectate de ruină dintre palatele maure. Edificiul a fost restaurat în perioada interbelică. Tot atunci au fost recreate şi grădinile sale, dar mai mult după ureche, decât după modelul iniţial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu