Este un oraș din partea de vest a Austriei, situat în valea îngustă pe care a săpat-o râul Inn între două culmi alpine (la nord și la sud, valea fiind orientată est-vest), ambele cu înălțimi maxime ce depășesc lejer 2000 de metri. Numele orașului se traduce prin "Podul de peste Inn".
Zona a fost permanent locuită. Încă din epoca de piatră au existat aici mai multe așezări rurale. Romanii au întemeiat aici un castru, în timpul lui Augustus, pentru a proteja drumul peste Alpi. Așezarea fortificată din jurul vechiului castru a existat până prin anul 600. După prăbușirea Imperiului Roman de Apus, regiunea a intrat în componența ducatului Bavariei, iar din sec. 8 în cea a Imperiului carolingian.
În sec. 12 conții de Carniola, care dețineau valea, au construit aici un pod peste Inn și au întemeiat un târgușor. Innsbruck, deci, se găsea într-un punct strategic, la intersecția a două importante căi comerciale: una orientată nord-sud - vechea Via Imperialia romană, ce lega Italia de provinciile de peste Alpi și una orientată est-vest, ce lega Balcanii și Europa Centrală de Franța, prin Austria și Elveția. Orașul a profitat din plin de această poziționare, devenind una dintre cele mai prospere cetăți europene. În sec. 15 împăratul Maximilian I de Habsburg a alipit Tiroul posesiunilor Casei de Austria și chiar și-a stabilit aici Curtea pentru o vreme, construind un palat. Succesorii săi au rezidat deseori aici, înfrumusețând orașul cu diferite edificii religioase și laice. În 1620 aici a fost creată prima operă din afara Italiei, iar în 1669 a fost întemeiată universitatea locală.
În 1809 Napoleon, după o victorie asupra Austriei a oferit Tirolul Regatului bavarez, unul dintre aliații săi. Dar în 1815, după înfrângerea definitivă a corsicanului, a fost realipit Imperiului Habsburgic. În 1918, după sfârșitul Primul Război Mondial și al imperiului mai sus pomenit, Innsbruck a devenit parte a nou înființatei Republici austriece. Spre sfârșitul anilor '30 mulți localnici au devenit susținători înfocați ai nazismului și ai unificării cu Germania. Innsbruck a cunoscut o serie de acțiuni întreprinse împotriva evreilor, chiar înainte ca Hitler să invadeze Austria. Dar, cum karma este o..., știm noi cu toții ce poate fi doamna cu pricina, această opțiune politică avea să le iasă pe nas. În timpul războiului, între 1943-1945, Innsbruck a fost ținta a nu mai puțin de 22 de raiduri aeriene americane. La început yankeii s-au purtat frumos cu pitorescul oraș medieval, încercând să lovească cu precizie nodul feroviar și uzinele de război de aici. Însă, cum spuneam, orașul este înconjurat de culmi ce-l depășesc cu peste 1000 de metri ca altitudine. Pe aceste culmi au instalat nemțoii baterii antiaeriene, provocând pierderi majore aviației americane. Ca urmare, și americanii au renunțat la politețe și au adoptat tactica covorului de bombe - bombardamente de la mare altitudine, care să acopere o zonă întreagă, nu doar ținte punctuale. Noua tactică a avut ca rezultat, pe lângă anihilarea obiectivelor militare, distrugeri masive în centrul istoric, unde multe clădiri au fost făcute una cu pământul, ori puternic avariate.
Azi Innsbruck are nițel peste 130.000 de locuitori - 300.000 cu zona metropolitană. La aceștia se adaugă peste 30.000 de studenți ai universității locale și peste 1 milion de turiști anual. Economia se bazează în continuare pe situarea sa pe un important nod de comunicații, dar și pe industria lânii și turism - în special pe practicarea sporturilor de iarnă. Aici au fost organizate 2 Olimpiade de Iarnă (1964 și 1976), precum și diferite alte evenimente sportive de iarnă internaționale.
Hanul (azi hotel) Goldener Adler - Vulturul Auriu a fost întemeiat în anul 1390, fiind unul dintre cele mai vechi astfel de așezământ din Europa. Clădirea gotică originală a fost modificată în sec. 16, aducându-i-se elemente renascentiste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu