luni, 24 iulie 2023

Carmona

Carmona este un oraș situat la ceva peste 30 km nord-est de Sevilla, pe creasta unui deal ce domină Câmpia Andaluziei.

Orașul este posibil să fi fost întemeiat încă de pe la sfârșitul epocii bronzului. În tot cazul, cartaginezii - cuceritorii fenicieni din nordul Africii - sunt primii care au înălțat aici ziduri și i-au dat numele din care a evoluat cel modern - Carmo. În sec. 3 î.Hr., după al doilea război purtat de cartaginezi (și pierdut) împotriva Romei, întreaga Hispanie devine teritoriu roman. Sub romani, Carmona s-a dezvoltat și a prosperat. Deja în sec. 1 î.Hr. primește statutul de municipiu și dreptul de a bate monedă. Un forum a fost construit, împreună cu un apeduct, câteva temple și chiar un teatru de dimensiuni mai mici.

În sec. 8 arabii nord-africani au cucerit cea mai mare parte a Spaniei. Carmona nu a fost distrusă, pe cât se pare nici măcar nu a fost asediată. Noii stăpâni au investit bani și efort pentru propășirea așezării. Suprafața locuibilă este binișor extinsă și sunt construite palate, moschei, școli și fântâni publice. În plus, sistemul de fortificații este dotat cu ziduri și turnuri noi - care s-au păstrat în aproape intacte până azi, cu unele modificări aduse după recucerirea creștină. În sec. 11, când califatul se prăbușește, Carmona chiar devine centrul unui mic regat maur. Acesta s-a dovedit vremelnic, după vreo 30 de ani fiind cucerit de vecinul său mult mai puternic, regatul Sevillei.

În 1247 Carmona a fost cucerită de regele Ferdinand III al Castiliei, intrând permanent în teritoriile deținute de creștini - deși timp de mai bine de două secole populația arabă musulmană a rămas majoritară. Regii castilieni au acordat o serie de privilegii, iar unii, cum a fost Petru I, chiar și-au stabilit aici o reședință permanentă. Orașul a fost un centru urban de provincie, care a cunoscut o viață liniștită și prosperă, datorată mai ales multelor exploatații agricole din jur. Localnicii au devenit celebri pentru recoltele de vin, ulei de măsline, grâu, dar și pentru producția de brânzeturi. De fapt, cam astea sunt principalele surse de venit și astăzi, la care s-a adăugat și turismul.

Carmona este un oraș pitoresc, tipic stilului andaluzo-maur, cu străzi înguste și case albe. Un oraș de care nu auzisem până atunci - pur și simplu am făcut o căutare rapidă pe google să vedem ce-ar fi de vizitat între Sevilla și Cordoba. Și ne-am bucurat că am făcut-o.














Biserica Sf. Maria a Înălțării este cel mai important lăcaș catolic din Carmona. A fost construită între 1424-1518 în stil gotic andaluz târziu. Interiorul conține opere de artă religioasă renascentiste și baroce.














Niciun comentariu: