joi, 6 iulie 2023

Sevilla (2)

Alcazarul din Sevilla este reședința regală din localitate. În perioada musulmană, tot aici s-a găsit un complex palațial fortificat ridicat în secolul 10 de califul Abd al-Rahman III. În secolele următoare, alți califi sau emiri arabi au extins complexul cu noi clădiri și grădini. Aproape nimic nu s-a păstrat din reședința maură, cu excepția zidurilor de incintă.

După cucerirea creștină în 1248, alcazarul a devenit reședința monarhilor castilieni, când erau prezenți în Sevilla. Inițial, sistemul palatelor și pavilioanelor arabe a rămas intact. Însă, după doar câțiva ani, regele Alfonso X a pus la pământ câteva din aceste clădiri, pentru a-și construi un palat în stil gotic, mai apropiat gusturilor europene.

În 1356 a avut loc un cutremur care a afectat serios orașul, nescutind nici alcazarul. De acest episod a profitat regele Pedro I. Acesta, deși stăpânirea arabă în Sevilla dispăruse de mai bine de 100 de ani, era un mare admirator al artei și culturii maure, adăpostind la curtea sa artiști și poeți musulmani. Pedro a demolat ruinele fostelor pavilioane arabe și a ridicat un nou palat, dar în stilul mudejar, care combina elemente maure și creștine (gotice). Urmașii săi au continuat activitatea edilitară, extinzând palatul cu noi aripi, în noile stiluri arhitectonice și artistice contemporane lor - renascentist (pt. sec. 15-16 și baroc pt. sec. 17-18). Din 1987 Alcazarul din Sevilla a fost înscris în lista patrimoniul UNESCO.

Familia regală spaniolă încă are aici apartamente oficiale, ceea ce face ca alcazarul sevillan să fie cea mai veche reședință regală europeană încă în uz. Aceste apartamente, în absența locatarilor pot vizitate, contra unei taxe suplimentare, în tururi ghidate, organizate la ore fixe. Dacă mă întrebați pe mine, nu prea merită. Nu se vede mare (oricum, nu se vizitează chiar apartamentele în sine, ci doar niște săli și culoare de trecere, nu o te holbezi la patul regelui). În plus, ghidul își turuie cât poate de repede textul și te grăbește să treci la sala următoare. Și nici nu ai voie să faci fotografii în această secțiune a palatului.

În alcazar s-au filmat secvențe pentru Game of Thrones, palatul reprezentând reședința prinților Martell din Dorne.

Zidul de incintă este, în mare parte, păstrat din perioada arabă (sec. 12, cel mai degrabă).

Intrarea se face pe Poarta Leilor. Poarta datează din sec. 12, dar numele i s-a dat în sec. 19, când s-a fixat deasupra leul din faianță pictată.

Dincolo de Poarta leilor este, bineînțeles, Curtea Leilor.

Urmează Patio de la Monteria.

Fațada Palatului Mudejar construit de Pedro I.




Patio de la Doncelas (Curtea Fecioarelor)















Sala ambasadorilor a fost sala tronului pentru vechii emiri arabi. Regele spaniol a păstrat-o, cu aceeași funcție, dar i-a modificat parțial înfățișarea.




Tapiserii executate în orașe belgiene, în sec. 16-17.


Grădinile actuale au fost create la sfârșitul sec. 16 și începutul sec. 17, cu adăugiri și schimbări efectuate în perioadele următoare.










Parcul Maria Luisa este una din zonele verzi principale ale Sevillei. Parcul a fost donat orașului în 1893 de către prințesa Maria Luisa.






Niciun comentariu: