marți, 21 noiembrie 2023

Patara

Patara este una dintre cele mai vechi cetăți întemeiate de către lycieni în sud-vestul Turciei actuale. Este menționată încă din sec. 13 î.Hr., sub numele de Patar. Legenda spune că ar fi fost întemeiată de Patarus, unul din fii zeului soare Apollo. Situată pe coastă, Patara era un port de mare capacitate, un hub al comerțului lycian cu Cipru, Creta, Egipt și cetățile grecești. O vreme a fost sediul politic al Ligii lyciene, o alianță a orașelor din regiune.

În sec. 4 î.Hr. Patara a intrat în componența Imperiului Macedonean, apoi, după moartea întemeietorului acestui imperiu, în cea a unor state succesorale (Egipt, apoi Siria). În sec. 1 d.Hr. Patara a fost anexată Imperiului Roman. Accesul la noi piețe, în jumătatea occidentală a Mediteranei, a adus un nou impuls economiei locale. Cel puțin pentru o vreme. Cutremurul din anul 141 a afectat grav întreaga regiune. Și nu este vorba doar despre distrugerile materiale, dar și despre modificări substanțiale ale reliefului. Astfel, are loc o ridicare a fundului mării, iar Patara, care era clădită practic pe țărm, s-a trezit la aproape 1 kilometru de apă. Un canal a fost săpat pentru a lega iarăși impresionantul bazin portuar de mare, dar, cu toate acestea, perioada de glorie a cetății trecuse.

În epoca bizantină Patara a rămas un oraș important în plan regional, tranzitat în continuare de numeroase corăbii comerciale. În sec. 5 orașul, acum simțitor redus ca populație și în dimensiuni, a fost înconjurat de un puternic zid din piatră. Timp de multe secole Patara și-a dus o existență (în mare parte) liniștită și satisfăcută. Însă, în anul 1211, orașul a fost cucerit, jefuit și în mare parte distrus de turcii selgiucizi. Deși s-a încercat revitalizarea sa, eforturile în această direcție nu au înregistrat mare succes. Pe cât se pare, Patara a încetat să mai existe cândva în prima jumătate a sec. 14.

Situl a fost cercetat arheologic succint prin sec. 19. Dar săpăturile serioase au început în 1988 și continuă și azi. Din păcate, o bună parte a orașului antic nu este recondiționat, nici bine păstrat - la multe din monumente ajungi pe niște potecuțe încâlcite, printre tufișuri și mărăcini. Mai mult, în ciuda interdicțiilor, în aria arheologică au apărut numeroase construcții private - locuința și pensiuni.


Teatrul roman din Patara a fost construit în anul 147, o parte din fonduri fiind donate de împăratul Antoninus Pius. Avea o capacitate de 6000 de locuri.


Lângă teatrul se înălța Sediul Consiliului Ligii Lyciene (Bouleuterion). A fost construit în sec. 1 î.Hr.

În partea centrală a Bouleuterionului se găsea un mic amfiteatru, unde se întruneau delegații cetăților lyciene.

Strada Portului era principală arteră din oraș. După cum îi zice și numele, tăia orașul în două și ajungea până la port.

De-a lungul Străzii Portului erau numeroase magazine și ateliere de lux.

Baia cea mică a fost construită în perioada romană, cel mai probabil în sec. 1 d. Hr.


Bazinul portului interior este azi o mlaștină. Pe malul opus sunt ruinele depozitelor de mărfuri construite în timpul împăratului Hadrian.

Biserica bizantină a fost construită în sec. 12 peste resturile unei biserici mai vechi.



Templul Prostylos este una dintre clădirile bine păstrate. A fost construit către sfârșitul sec. 2 d.Hr. Nu este sigur cărui zeu era închinat. Este posibil să fi fost dedicat cultului imperial roman. În perioada bizantină a fost încorporat în sistemul de fortificații, fiind transformat în bastion.

Băile selgiucide au fost în uz (și) în sec. 12, în perioada când orașul fusese cucerit în turci. În ciuda numelui, pare să fi fost construite câteva secole mai devreme de bizantini.


Coloane și pietre de mormânt romane au fost utilizate în fortificațiile medievale.

Basilica a fost biserica de reședință a episcopului local. A fost construită în sec. 6 d.Hr.

Fântâna octogonală a fost construită în sec. 1 d.Hr.

Arcul lui Medustus este practic poarta de nord a orașului. Monumentul a fost construit de cetățenii din Patara în onoarea lui Mettias Medustus, guvernatorul roman al Lyciei.

În jurul porții nordice s-au păstrat unele morminte lyciene din sec. 4-2 î.Hr.




În apropiere se găsește Plaja Patara, una dintre cele mai mari plaje din Turcia (18 km lungime). Și cea mai lungă plajă în linie dreaptă din Europa, pe cât se pare.



Niciun comentariu: