miercuri, 15 noiembrie 2023

Kaș

Kaș este un orășel pe coasta sud-est a Turciei. Este un important centru turistic, cu plaje, hoteluri de lux, port turistic pentru yahturi, scuba, etc.

A fost fondat de lycieni prin sec. 5-4 î.Hr. și a purtat numele de Habesos. Nu a fost niciodată un mare centru urban, doar un târg de pescari și mici negustori. În perioada greco-romană a fost portul unui oraș mai mare, întemeiat de coloniști greci mai în interior. Orașul mai mare în grad se numea Phellus, deci, după moda grecească din epocă, centrul mai puțin important și dependent a fost redenumit Antiphellus. Spre sfârșitul epocii romane a căpătat o oarecare importanță, devenind centrul unui episcopat și primind chiar dreptul de a bate monedă proprie de argint. Nu prea mai există mare lucru din orașul antic, care a fost suprapus de construcții moderne.

În sec. 12 a fost cucerit de selgiucizi, ocazie cu care numele i-a fost schimbat în Andifli, iar în sec. 15 a fost anexat de Imperiul Otoman. În următoarele secole a rămas un modest târgușor de provincie. Numele de Kaș i-a fost dat pe la începutul anilor '20. 

După 1990, orașul a crescut și s-a dezvoltat, pe măsură ce Turcia și-a redefinit politicile economice, punând un tot mai mare accent pe deschidere și promovarea turismului ieftin și de calitate în rândul occidentalilor. Orașul în sine, dar și împrejurimile sunt foarte pitorești.


















Niciun comentariu: