Amman este capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei. Cu cei peste 4 milioane de locuitori ai săi este cel mai mare oraș din Orientul Apropiat și al cincilea din întreaga lume arabă.
Zona a fost locuită încă din neolitic. Acum 9000 de ani aici se găsea o așezare complexă ce acoperea peste 15 hectare. În sec. 13 î.Hr. este menționat documentar un oraș numit Rabbath Ammon, pe scurt Ammon, care era capitala Regatului amoniților. Calitate în care este menționat des în Biblie și în documentele de cancelarie ale Egiptului, Asiriei, Regatului Hitit și ale altor puteri din regiune. Orașul se găsea pe o importantă rută comercială ce lega Egiptul cu Siria, Mesopotamia și Anatolia. Acest fapt a adus localnicilor multe monede în cufere. Din păcate pentru ei, prosperitatea a atras deseori tot felul de vizitatori, orașul fiind în mai multe rânduri cucerit și distrus.
În sec. 4 î.Hr. regiunea a fost cucerită de Alexandru cel Mare, care a adus cu el cultura elenistică. După moartea Macedoneanului, imperiul creat de el a fost împărțit între generalii săi. Amman a revenit Regatului egiptean. Regele Egiptului Ptolemeu II Filadelful a refăcut orașul după modelul arhitectonic grecesc și l-a redenumit Filadelfia (normal!).
În anul 63 î.Hr. cea mai mare parte a Levantului este cucerit de romani. Stăpânirea romană a fost de bun augur pentru Filadelfia, mai ales după ce Traian a construit un nou drum ce mergea până la Damasc. Cetatea a continuat să prospere și în epoca bizantină. La începutul sec. 7 avea peste 20.000 de locuitori și era sediul unei episcopii.
În 630 regiunea este cucerită de Califatul arab. Orașul este supus asediului, cucerit și parțial distrus. Ulterior este refăcut de califii din dinastia Umayyadă, iar numele îi este schimbat în Amman. În sec. 8 mai multe cutremure (cel mai important a avut loc în 747) au făcut multe stricăciuni. Populația s-a redus, iar Amman și-a pierdut treptat importanța. În sec. 8-12 Amman încă era centrul administrativ al unei provincii de mică întindere. Apoi, în 1161, cruciații au cucerit orașul, dar nu au reușit să-l păstreze decât 9 ani. După revenirea în posesia arabă, așezarea a cunoscut o ușoară prosperitate. Însă, în sec. 14, pe fondul altor cutremure și al mutării centrului provincial în alt oraș, Amman a fost practic abandonat. Timp de secole a servit drept adăpost pentru fugari și păstorii beduini nomazi. Între timp, întregul Orient Apropiat fusese cucerit de Imperiul Otoman.
Orașul a fost repopulat în a doua jumătate a sec. 19, autoritățile otomane colonizând aici refugiați circazieni alungați din Caucaz pe fondul războaielor cu Rusia țaristă. Totuși noul Amman nu depășea nivelul unui sat de fermieri. Abia la începutul sec. 20, când este construită calea ferată ce lega Damasc în Siria de Medina în Peninsula Arabă, are loc o creștere demografică substanțială.
După Primul Război Mondial, Imperiul Otoman se destramă. Amman devine capitala unui emirat numit Transiordania, care este plasat sub protectorat britanic. Doar în 1946 Iordania își câștigă independența reală.
În prezent Amman este un hub economic în plină dezvoltare, cu peste 2 milioane de vizitatori anual; una din cele mai populare locații pentru multinaționale din întregul Orient Apropiat - aspect în care este întrecut doar de Dubai și Doha.
De Ramadan localurile sunt închise peste zi, dar, după lăsarea serii, trotuarele, aleile și gangurile se umplu de mese.
Noi avem luminițe de Crăciun, ei au de Ramadan.
Citadela este situată pe unul din cele șapte dealuri pe care a fost întemeiat orașul în antichitate. Dealul respectiv a fost fortificat încă din epoca bronzului. Apoi, în sec. 13 î.Hr. devine acropola capitalei amonite. Își va păstra rolul de zonă fortificată dedicată templelor și palatelor oficialităților de-a lungul perioadelor elenistică, romană, bizantină și umayyadă.
Ruinele unei biserici bizantine construită pe la jumătatea sec. 6.
Templul lui Hercules a fost construit între anii 162-166.
Strada colonadelor a fost creată aproximativ în anul 730 de autoritățile arabe.
Poarta restaurată a orașului amonit din epoca fierului.
Palatul umayyad a fost construit în prima jumătate a sec. 8. Azi este în mare parte ruinat. A fost restaurată doar camera de la intrare în complex.
Cisterna a fost construită tot în sec. 8.
Piața Hașemită se găsește la poalele Dealului Citadelei. În plan îndepărtat este Teatrul roman, iar în stânga este Odeonul (sală de concerte ori de reprezentații poetice), ambele au fost construite în sec. 2, în timpul domniei împăratului Antoninus Pius. Și ambele sunt folosite și azi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu