Catedrala Sf. Petru este principalul lăcaș de cult din Geneva. A fost ridicată peste ruinele altor cel puțin trei catedrale din sec. 4-5, 8 și 10-11. Lucrările au demarat în 1160, după modelul gotic, și s-au încheiat la sfârșitul sec. 13. În 1441 un dezastru natural (cutremur, alunecare de teren) ori pur și simplu o eroare de construcție a dus la prăbușirea zidului de nord, împreună cu bolțile navei și o parte a corului. În ciuda proporțiilor dezastrului, toate stricăciunile au fost reparate până în 1449.
După stabilirea predicatorului Jean Calvin în oraș și adoptarea Reformei religioase, catedrala a devenit un templu al cultului calvinist. Mare parte a decorațiunile și lucrările de artă religioasă au fost distruse. Au fost păstrate unele dintre vitralii, în timp ce câteva fresce au fost acoperite cu tencuială. Fațada actuală a fost construită între 1752-1756 în stil neoclasic.
Hotel de Ville este un palat ridicat în sec. 16, cu adăugiri și modificări în secolele următoare. Adăpostește primăria orașului, dar și guvernul și parlamentul cantonal.
Biserica Saint Germain este o biserică catolică. A fost construită în sec. 15 în stil gotic. După adoptarea Reformei în 1536, a fost desacralizată și a servit drept măcelărie, apoi ca depozit de praf de pușcă. După 1700 a devenit din nou biserică, dar pentru cultul protestant. În 1801 Napoleon impune Genevei (la vremea aceea anexată de Franța) să tolereze și cultul catolic, iar Saint Germain a fost reconsacrată de papă.
Monumentul Brunswick este dedicat ducelui Carol II de Brunswick, care a murit la Geneva în 1873 și a lăsat averea sa orașului, cu condiția ridicării unui monument în onoarea sa.
Promenada de-a lungul Lacului Geneva a fost mereu un foarte căutat loc de șpațir, chiar dacă nu tuturor le-a priit...
... împărăteasa Elisabeta a Austriei, celebra Sissi, a fost asasinată aici de către un anarhist italian.
Marea fântână arteziană din port este emblema Genevei, jetul de apă atingând 140 de metri înălțime. Fântâna a fost realizată în 1891, pentru a aniversa 600 de ani de existență ai Confederației Helvetice. Între 1950-1951 fântâna a fost restaurată, iar vechile pompe înlocuite cu instalații noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu