Biserica San Idelfonso a fost construită între 1629-1765 în stil baroc. Este dedicată Sf. Idelfonso, un episcop de Toledo din sec. 7, al cărui cult este foarte răspândit în Spania. Biserica aparţine ordinului iezuit.
Biletul de intrare costă 2,80 euro.
Alcazarul din Toledo este o fortăreaţă din sec. sec. 16. A fost construit de Carol V şi fiul său, Filip II, în partea cea mai înaltă a oraşului pe locul unui palat roman din sec. 3, servind drept sediu pentru Curtea regală. În timpul Războiului civil spaniol a fost puternic avariat, când forţele republicane au asediat garnizoana naţionalistă de aici. A fost reconstruit după război. Azi este muzeu militar.
Sinagoga del Transito a fost construită în 1356 de către Samuel ben Meir ha-Levi Abulafia, un pesonaj foarte important în comunitatea iudaică din Spania, dar şi la curtea regelui Pedro unde îndeplinea funcţia de ministru de finanţe. La interior lăcaşul este bogat decorat în stilul palatelor nasride de la Alhambra. După alungarea evreilor din regat (1492), sinagoga a fost convertită în biserică. Azi adăposteşte Muzeul Sefard; biletul de intrare costă 3 euro.
Pietre de mormânt iudaice - sec. 14-15.
Mânăstirea San Juan de los Reyes (a regilor, adică) a fost construită, între 1477-1504, în stil gotic târziu şi mudejar de către regii "prea catolici" Isabela de Castillia şi Ferdinand de Aragon. Mânăstirea a aparţinut ordinului franciscan. În timpul ocupaţiei napoleoniene, trupele franceze au fost încartiruite în mânăstire şi au produs pagube însemnate, care au dus la abandonarea ei. Abia spre sfârşitul sec. 19 au început lucrări de restaurare, iar în 1954 franciscanii au fost reinstauraţi.
Biletul de intrare costă 2,80 euro.
Claustrul mânăstirii este destul de mare şi organizat pe 2 niveluri.
Garguii din claustru.
Muzeul El Greco este organizat într-o casă de sec. 16 din fostul cartier evreiesc, precum şi într-o clădire de la începutul anilor 1900.
Domenikos Theotokopoulos a fost un grec născut în insula Creta (de unde şi supranumele). La vremea aceea, Creta se afla sub stăpânire veneţiană. De aici a emigrat la Veneţia, apoi la Roma, iar, în cele din urmă, s-a stabilit la Toledo. Unde a rămas până la sfârşitul vieţii şi unde a pictat numeroase tablouri, majoritatea cu subiect religios, în ciuda multor clinciuri cu Inchiziţia, care nu-i aprecia mereu stilul.
El Greco a fost unul dintre cei mai originali şi importanţi maeşti ai curentului manierist, îmbinând genial tradiţia post bizantină, renascentismul veneţian, manierismul roman şi pictura spaniolă. Este, de asemenea, considerat unul dintre artiştii care au influenţat major expresionismul şi cubismul. A excelat şi în arhitectură şi sculptură.
Muzeul încearcă să recreeze casa artistului (clădirea originară nu mai există), conţinând piese de mobilier şi veselă de sec. 16-17. În plus, aici sunt expuse multe lucrări ale maestrului, precum şi alte lucrări ale unor pictori spanioli de sec. 15-17 şi ale unor ucenici şi imitatori ai lui El Greco.
Biletul de intrare costă 3 euro.
Sf. Sebastian, anonim catalan - sec. 15.
Apostolul Filip, El Greco - cca. 1608-1614.
Apostolul Bartolomeu, El Greco - cca. 1608-1614.
Apostolul Matei, El Greco - cca. 1608-1614.
Cristos Salvatorul, El Greco - cca. 1608-1614.
Sf. Paul, El Greco - cca. 1608-1614.
Apostolul Simion, El Greco - cca. 1608-1614.
Apostolul Andrei, El Greco - cca. 1608-1614.
Lacrimile Sf. Petru, El Greco - cca. 1587-1596.
Toledo, El Greco - cca. 1610-1614.
Portretul lui Diego de Covarrubias şi două viziuni: El Greco (stânga) şi Alonso Coello (dreapta).
Sf. Bernardino de Siena, El Greco - cca. 1603.
Auto da fe, anonim madrilean - 1656 (căci trebuie să celebrăm arderea pe rug a nefericiţilor care văd religia altfel decât "sfânta" Inchiziţie).
Maria Magdalena, Artemisia Gentileschi - 1625. Artemisia a fost unul dintre puţinii artişti femei ai vremii şi unul dintre cei mai importanţi maeştri ai barocului.
Iisus fiind dezbrăcat pentru biciuire, Jorge Manuel Theotocopuli - 1606. Jorge Manuel a fost singurul fiu al lui El Greco şi singurul său ucenic mai important.
Fecioara milostivirii, Luis Tristan - 1620. Tristan a fost şi el un ucenic al lui El Greco, dar şi-a dezvoltat un stil propriu, deşi influenţat de cel al maestrului său.
Sf. Dominic făcând penitenţă, Luis Tristan - 1618.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu