Aşezarea este atestată arheologic de prin sec. 3-2 î.Cr., sub forma unui oppidum celtic. Locuirea a continuat şi în perioada romană, dar nu sunt semne că romanii au acordat o însemnătate mai răsărită urbei.
În perioada evului mediu timpuriu, Baux devine sediul unei baronii importante. Seniorii locali se lăudau că sunt descendenţii lui Baltazar - unul dintre cei trei magi de la răsărit - şi, la apogeul puterii lor, controlau 79 de orăşele şi sate din vecinătate. Timp de vreo sută de ani au reuşit să conducă nesupăraţi de nimeni bucăţica lor de teritoriu în mod cvasi-independent. Totuşi, la sfârşitul sec. 12, conţii de Provenţa se cam plictisiseră de aşa vasali aroganţi şi au decis să le mai taie din pofhală. Una peste alta, în mai puţin de 2 luni şi un asediu, "imperiul" baronilor de Baux se redusese la orăşelul în sine şi vreo 2-3 sate mai răsărite. De altfel, în sec. 15 familia se şi stinge din lipsă de urmaşi pe linie masculină.
La sfârşitul sec. 15, Provenţa (y compris Les Baux) devine parte a domeniului regal al Franţei. Moment din care, aşezarea primeşte un fel de guvernator şi îşi pierde ceva din autonomia tradiţională. În sec. 16, aici se dezvoltă o importantă comunitate hughenotă. Fără a sta prea mult pe gânduri (de fapt fără a gândi deloc), băştinaşi pornesc o mini revoltă împotriva prea catolicului rege Ludovic XIII şi a puternicului său ministru, cardinalul Richelieu. După cum se ştie, pălăria roşie nu i-a inspirat niciodată gânduri prea pioase susnumitului. Aşa că, după ce trupele regale au cucerit oraşul (adică extrem de repede) şi s-a rezolvat, de-o manieră exemplară, supărătoarea problemă a capilor revoltei, zidurile sale şi cele ale vechiului castel baronal au fost demantelate. Mai mult, în 1642 oraşul a fost făcut cadou, sub forma unui marchizat, familiei Grimaldi, care stăpâneau Monaco. Până în ziua de azi "marchiz de Baux" este titlul atribuit moştenitorului tronului micului principat.
În prezent, Les Baux de Provence este o locaţie strict turistică (are doar 22 de locuitori permanenţi) - unul dintre cele mai pitoreşti mici orăşele fortificate medievale din sudul Franţei. În care calitate reuşeşte să atragă în fiecare an în jur de un milion şu jumătate de turişti.
Cam aşa arată peisajul în zonă.
Capela penitenţilor - sec. 17.
Catedrala din Les Baux de Provence este închinată Sf. Vincent. Este un edificiu de mici dimensiuni şi a fost ridicată pe la începutul sec. 12 în stil romanic. La interior i s-au adus unele modificări în stil gotic, deci probabil prin sec. 14. O parte a bisericii este săpată direct în stâncă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu