Catedrala din Liubliana a fost construită prin sec. 13 (prima menţiune documentară este din 1262) în stil romanic. În 1361 a fost distrusă de un incendiu şi a fost reconstruită în stil gotic. În anul 1469 catedrala a ars din nou şi a fost reparată doar parţial.
Abia la începutul sec. 18 s-a pus problema ridicării unei noi catedrale. Proiectul a fost realizat de Andrea Pozzo, călugăr iezuit şi unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şi pictori ai barocului. Şantierul a fost supervizat de alţi arhitecţi italieni, care au modificat într-o oarecare măsură planurile originale (de exemplu, au fost adăugate cele două turle). Construcţia a durat între 1701-1706, dar catedrala a fost consacrată oficial în 1707, cu hramul Sf. Nicolae. Între cele şase clopote din bronz ale basilicii se numără şi cel mai vechi clopot din Slovenia, turnat în anul 1326.
Lăcaşul a fost restaurat, după cutremurul din 1895. Şi, din nou, în 1989.
La interior s-au păstrat majoritatea frescelor originale, realizate la începutul sec. 18 de Giulio Quaglio cel Tânăr, un pictor lombard ce a cunoscut o oarecare notorietate în epocă. Deasemenea, se mai păstrează două sculpturi ale lui Francesco Robba.
Porţile din bronz au fost sculptate în 1996, pentru a celebra 1250 de ani de la pătrunderea creştinismului în Slovenia. Papa Ioan Paul II a fost prezent la sărbătoare.
Biserica franciscană a Bunei Vestiri a fost ridicată, între 1646-1660, în stil baroc. Faţada principală, precum şi cele două turle, au fost construite câteva decenii mai târziu, la începutul sec. 18. Din păcate, fresca ce împodobea tavanul a fost distrusă în cutremurul din 1895. Cea actuală a fost realizată în 1936. Restul frescelor sunt, în majoritatea lor, cele originale.
Altarul principal a fost sculptat de Francesco Robba.
Iar la sfârşit câteva cuvinţele despre Slovenia. Este o ţară mică, muntoasă, superbă, curată, ordonată. Autostrăzi, sate cu bisericuţe albe aruncate pe dealuri verzi, castele, civilizaţie, nivel de trai ridicat (preţuri cam la fel, au adoptat euro) - zici că eşti în Austria. Imposibil să o traversezi şi să nu-ţi cadă cu tronc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu