duminică, 28 aprilie 2024

Drumul de la Erg Chebbi la Ouarzazate

După ce am vizitat marea de dune de la Erg Chebbi, am pornit către orașul Ouarzazate. Drumul ne-a dus oarecum de la est la vest, de-a lungul laturii sudice a Munților Atlas.

Mai întâi am traversat hamada (deșertul pietros de culoare negricioasă).


Din loc în loc am întâlnit oaze cu satele aferente.


Pentru turistul străin doritor de lapte de cămilă.


Am trecut și prin 3-4 orășele.

Nu prea erau oameni pe stradă...

... poate temperatura îi ținea prin case. Și era prima jumătate a lui mai.


Deșert cât vezi cu ochii.








Râu cu apă în el - o imagine rară în această parte a Marocului.


Pentru amatorii de tajine. Tajine este atât numele unui tip de mâncare tradițională, cât și al vasului ceramic în care este gătită.



Aici este un magazin la marginea drumului, unde, între multe alte lucruri, poți cumpăra...

... fosile preistorice. Vânzarea de fosile este o activitate economică legală în Maroc. Sunt căutători specializați, iar deșertul dă la iveală sute de mii de exemplare. La fel stă treaba cu geodele - cristalele de stâncă. Am cumpărat un trilobit și o geodă și nu am avut probleme să le scot din țară. Am întâlnit astfel de magazine mai peste tot locul.

În depărtare se vede Centrala electrică solară Noor (sau Nur - în arabă înseamnă lumină) de lângă Ouarzazate. Este cea mai mare de acest fel din lume, ocupând o suprafață de 3000 de hectare. Sunt în realitate 4 centrale diferite. Noor 1, 2 și 4 sunt centrale solare obișnuite, cu panouri fotovoltaice de ultimă generație. Noor 3 are 7400 de oglinzi, care reflectă lumina solară în vârful unui turn de 250 de metri. Lumina concentrată produce o așa temperatură, încât topește sarea. Câteva zeci de tone de sare specială sunt transformate într-un lichid vâscos, care este apoi pompat în subsol unde fierbe apă, astfel se obțin aburi, care pun în mișcare turbinele centralei pentru a obține energie electrică. După care, sarea topită este recirculată și tot procedeul reluat. Sarea topită poate reține suficientă căldură pentru a fierbe apa timp de 8-10 ore, deci centrala funcționează la parametri normali și peste noapte, ori în perioadele cu nori (care nu sunt prea multe aici). Toată povestea a costat 9 miliarde de dolari și va acoperi peste jumătate din nevoile țării cu energie curată.




De sus se vede așa...




Niciun comentariu: