luni, 1 aprilie 2024

Fes (II)

Bou Inania Madrasa este, după cum îi zice și numele, o madrasa, adică o școală religioasă - în cazul de față specializată în drept islamic. A fost ridicată între 1350-1355 de sultanul Abu Inan Faris din dinastia marinidă. Este singura madrasa din Fes care funcționează și ca „moschee de vineri” - un fel de moschee de parohie (la musulmani vinerea este ziua sfântă, echivalentul duminicii la creștini).

Zice-se, sultanul a construit-o pentru a ispăși păcatul de a-și fi detronat și exilat tatăl. Construcția, din cauza numeroaselor elemente decorative și a materialelor rare, a costat foarte mult. Reacția sultanului - spre ușurarea arhitectului - a fost să declare că ce-i frumos nu-i niciodată prea scump. Oricum, nu i-a fost de prea mare ajutor - a sfârșit ucis de vizirul său, complot în care se pare că era implicat și unul din fii săi.

Clădirile au fost restaurate în sec. 17, după ce un cutremur le-a afectat puternic. Alte lucrări de reparații au avut loc la începutul sec. 19 și în sec. 20. Parte a complexului este deschis azi turiștilor.

Minaretul madrasalei (turnul din care muezinul cheamă credincioșii la rugăciune)











Cam ăsta-i meniul ce apare pe la toate localurile. Mâncarea e bună și ieftină față de ce găsești pe la coana Oiropa, dar porțiile ar putea fi mai mari.

Dap, așa se servește supa pe la multe crâșme - alături de curmale și un fel de uscățele foarte dulci.

Tajine este un fel tradițional nord-african. Diverse legume, carne și alte marafeturi sunt gătite înăbușit în vasul cu același nume. Delicios!

Bab Bou Jeloud (Bab Boujeloud) este una din porțile ornate din zidul ce înconjoară medina. Poarta inițială a fost ridicată în sec. 12 și era o cale de acces fortificată normală, nedecorată. Actualul monument a fost construit de francezi în 1913. Aceasta-i fațada exterioară...

... iar aceasta-i cea interioară.


Fântâna Nejjarine („a tâmplarilor”) a fost construită în sec. 18. Se numește așa pentru că a fost construită de breasla tâmplarilor, care își avea alături un founduq (un fel de han unde trăgeau meseriașii străini de oraș și unde își expuneau marfa).

Moscheea Al Quaraouiyine este cel mai emblematic lăcaș religios din Fes. A fost ridicată în sec. 9, odată cu medreseaua care-i poartă numele (azi adusă la rang de universitate). Inițial era o construcție de mici dimensiuni, însă diverși sultani marocani au lărgit-o și înfrumusețat-o. Aici au studiat sau învățat nume mari ale gândiri medievale non-creștine, filosofi, medici, savanți precum Averroes, Ibn Khaldoun, Maimonides, Al Idrissi și alții. Cum ziceam, infidelii nu au voie înăuntru, dar am tras cu ochiul pe la porți.











Râul Fes era aproape secat.



Niciun comentariu: