marți, 30 aprilie 2024

Kasbah Taourirt

Este un complex fortificat (un kasbah) în orașul Ouarzazate.  Orașul se găsește la sud de Munții Atlas, la o altitudine de peste 1000 de metri, oarecum în centrul unui platou arid. Încă din perioada romană, Ouarzazate a fost un mic târgușor, un loc de popas pentru caravane. În sec. 16 devine sediul unui emir local. Dar adevărata dezvoltare începe în sec. 20, în perioada dominației franceze, când este transformat într-un oraș garnizoană.

Kasbah-ul în sine pare să fi fost ridicat în sec. 17. Cel puțin așa susține tradiția orală. A fost construit în întregime după o tehnică berberă, din cărămizi de chirpici și pământ bătut (un amestec compus din pământ, nisip / pietriș / paie, puțină apă este turnat într-un cofraj și bătut cu maiul pentru a fi compactat).

În sec. 19 fortificația a fost preluată de o veche familie din aristocrația berberă, numită Glaoui. Zisa familie a fost unul din aliații importanți ai francezilor în zonă. Care i-au răsplătit pe măsură: proprietăți și demnități lucrative, precum cea de pașă de Marrakesh. Beneficiind de resurse însemnate, membrii clanului respectiv au extins masiv kasbah-ul, transformându-l într-un complex palațial de mari dimensiuni.

Steaua familiei Glaoui a pălit semnificativ, după ce Marocul a obținut independența deplină în 1956. Noul regim nu le-a iertat colaborarea cu autoritățile coloniale și le-a retras mare parte a surselor de venit. În cele din urmă, proprietarii au vândut palatul autorităților locale. Care l-au lăsat în părăsire. În clădirile dezafectate s-au stabilit ilegal familii sărace. Situația s-a menținut până prin anii '90, când o parte a palatului a fost restaurat și transformat în muzeu (partea nerenovată încă adăpostește locatari ilegali). Locația a fost folosită și pentru turnarea unor secvențe din filme celebre, precum Gladiatorul și Prințul Persiei.

Marele cutremur din septembrie 2023 a afectat serios kasbah-ul, care a fost închis pentru reparații.





În unele săli erau organizate expoziții ale unor artiști locali.






Niciun comentariu: