sâmbătă, 1 iunie 2024

Marrakesh (III)

Palatul Bahia este o reședință nobiliară majoră ridicată în a doua jumătate a sec. 19 de marele vizir al Marocului, Si Musa. Construcția palatului a început în 1859 de către demnitarul pomenit, complexul fiind finalizată în 1900 de fiul acestuia, Ba Ahmed ibn Musa, care a moștenit atât domeniul, cât și funcția. După moartea sa, palatul a intrat în posesia sultanului. Între 1912-1956 a servit de reședință pentru guvernatorul francez. După câștigarea independenței, palatul a redevenit proprietate regală, pentru ca, din anii '70, să fie transformat în muzeu (deși încă este folosit când și când de monarh pentru a găzdui anumite evenimente ale casei regale). Este unul dintre obiectivele cele mai cunoscute ale Marocului, atrăgând între 4-500.000 de vizitatori anual. Interioarele sunt bogat decorate cu stucaturi, tavane din lemn de cedru pictate, marmură, faianță multicoloră și chiar vitralii. Ca și alte clădiri din oraș a fost afectat de cutremurul din septembrie 2023 și a fost închis un timp pentru reparații.


































Jemaa el-Fnaa este cea mai mare piață din vechiul Marrakesh și unul dintre punctele cele mai căutate de turiști. Peste zi este o piață obișnuită, unde localnicii își vând mărfurile la tarabe. Este vânzoleală, dar încă piața este destul de liberă.

Contra unei sume, curajoșii pot face poze cu șerpi.

După ce se lasă seara, iar temperatura devine mai umană, piața se aglomerează treptat.

Centrul pieței este ocupat de numeroase terase ad-hoc, unde cu greu găsești locuri. De niciunde apar brusc mese și bănci, plite, cuptoare și instrumentar de gătit.

Oferta zilei - varianta negătită...

... și gata de consumat. Terasa aleasă de noi avea un pliant în care se lăuda cu diferite personalități care au băgat la ghiozdan aici, între care...




Și câteva colțuri din orașul nou.



Teatrul Regal


Gara


Niciun comentariu: