marți, 18 iunie 2024

O tură prin Casablanca (II)

Moscheea Hasan II este un edificiu religios contemporan. Construcția a fost începută în 1986 de regele marocan omonim și a fost finalizată în 1993. Regele a dorit o moschee monumentală și nu a făcut economie, mai ales că a dorit neapărat să fie inaugurată în timpul vieții lui. Ca atare 1400 de muncitori lucrau în tura de zi, iar alți 1100 în cea de noapte. În plus 10.000 de artizani și-au adus contribuția la decorarea clădirii. Regele și-a dorit cea mai mare moschee din lume (în afară de cea de la Mecca, evident - nu cred că e voie s-o depășești pe aia). Totuși socoteala din palat nu s-a chiar brodit cu fondurile din buget. Așa că este doar a 14 din lume ca mărime (la vremea respectivă era a 11-a) și are al doilea cel mai înalt minaret din lume (210 metri). Chiar cu reducerile de bugetare de rigoare, costul total s-a ridicat la 585 de milioane de euro - enorm, ținând cont că Marocul era mult mai sărac în acele vremuri. Acest fapt nu a servit popularității regelui, care era deja sub nivelul mării, dat fiind că avusese grijă să domnească de-a dreptul tiranic.

Iar moscheea, cu toții banii și muncitorii, a fost și defectuos proiectată și construită. În 2005 deja era în lucrări de reparații și restaurare. Zidurile și fundațiile erau măcinate de sare, fapt la care nu te-ai aștepta, când ridici o clădire pe malul mării, zic. Alți 50 de milioane de euro. Arhitectura și decorațiunile sunt tipice Marocului, unde sunt utilizate la lăcașele religioase de 1000 de ani, aproape fără modificări. Multă lume o laudă ca pe o mare operă de artă, dar mie mi s-a părut o măgăoaie kitschoasă și lipsită de eleganță. A fost singura moschee pe care am putut s-o vizităm în periplul nostru marocan. Accesul se face la anumite ore, nu este liber, iar biletul costă cam cât cel de la Luvru.





















Biserica Sacre-Coeur a fost catedrala catolică din Casablanca, orașul cu cea mai numeroasă comunitate franceză în perioada colonială. A fost construită în 1930. După ce Marocul și-a câștigat independența în 1956, a fost deconsacrată (cum să îngădui un lăcaș creștin într-o țară guvernată de urmașii Profetului?) și transformată într-un centru cultural.




Niciun comentariu: