Biserica Sf. Maria a fost construită, într-o primă fază, între anii 1221-1222, în stil romanic. Această basilică a fost distrusă, împreună cu întregul oraş, de invazia mongolă din 1253. Spre sfârşitul sec. 13 a început construirea unei noi biserici în stil gotic, biserică ce a fost consacrată în 1320. După toate aparenţele, edificiul nu se ridica chiar la nivelul pohfalei regale, astfel încât, între 1355-1365, regele Cazimir III cel Mare a extins semnificativ biserica. Cu toate lucrările - refacerea unora din bolţile navei centrale, prăbuşite la un cutremur în 1442, adăugarea unor noi capele şi înălţarea celor două turle - şantierul nu a fost ridicat decât către sfârşitul sec. 16. Prin sec. 18, din decizia arhiepiscopului de Cracovia (după o noapte de beţie, probabil), interiorul lăcaşului a fost refăcut în stil baroc târziu. Fapta nu a fost agreată de urmaşii cracovienilor, care încercau să-şi exprime opoziţia faţă de ocupaţia austriacă şi prin apelul la trecuta măreţie medievală a Poloniei. Pe cale de consecinţă, către sfârşitul sec. 19, interiorul a fost reproiectat în stil neogotic (deci, mai apropiat de o imagine idealizată, decât de original). Chiar şi aşa, Biserica Sf. Maria este una dintre cele mai frumoase biserici cracoviene - cel puţin din câte am văzut eu.
Accesul în biserică este liber, dar pentru fotografii plăteşti un bilet de 10 zloţi. "Donaţie pentru restaurarea bisericii" scrie pe el. Lor nu le-a spus nimeni că o donaţie se presupune că este voluntară.
Accesul în biserică este liber, dar pentru fotografii plăteşti un bilet de 10 zloţi. "Donaţie pentru restaurarea bisericii" scrie pe el. Lor nu le-a spus nimeni că o donaţie se presupune că este voluntară.
La fiecare oră, un trompet cântă în turla bisericii. Linia melodică se întrerupe brusc în mijlocul unui pasaj. În memoria paznicului ce a sunat alarma, cu ocazia atacului mongol respins, şi care a fost oprit în timpul alarmei de o săgeată în gât.
Ceasul solar - sec. 16.
Corul bisericii.
Panourile de lemn pictat au fost realizate în prima jumătate a sec. 16.
Altarul principal (lemn aurit şi policrom) datează de la sfârşitul sec. 15.
Biserica Sf. Barbara a fost construită pe la anul 1400 în stil gotic. Cel mai probabil servea drept capelă pentru cimitirul din jurul basilicii Sf. Maria, de care este aproape lipită. În anul 1583 a fost cedată ordinului iezuit, care va începe transformarea edificiului conform stilului baroc.
Biserica Sf. Iosif a fost construită între anii 1694-1703 pentru mânăstirea călugăriţelor bernardine. Lăcaşul a fost înălţat în stilul barocului târziu. Un incendiu a afectat biserica în 1850, fiind necesare lucrări de reconstrucţie. Biserica nu este prea mare, dar are o decoraţie interioară deosebită. Din păcate, am picat la ceas de slujbă şi nu am putut să mă învârt pe acolo după poftă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu