sâmbătă, 12 iunie 2021

Defileul Hotnița

Este situat în Bulgaria, la o aruncătură de băț de Târnovo. Defileul a fost săpat de râul Bohot, însă numele îi vine de la satul Hotnița (Hotnitsa) din apropiere. Este ușor de găsit. Mâni pe drumul principal de la Ruse către Târnovo până la Samovodene, apoi cârmești dreapta. Wazele și googlemapu' știu cum să te ducă acolo. Punctul de plecare în traseu este parcarea de lângă Cascada Kaya Bunar (ori Cascada Hotnița). Locul este nițel dezolant, cu construcții în paragină, câteva tonete și o terasă (dar fără wc).

Pentru parcurgerea defileului, bulgarii au construit o ”ecopotecă” - ekopъteka în bulgară; aviz celor care nu cunosc alfabetul chirilic, așa scrie pe indicatoare. Traseul a fost amenajat mai demultișor și nu a fost restaurat de atunci. Unele podețe și majoritatea scărilor au părți șubrede, ori chiar lipsă.

Cu toată amenajarea, este totuși un traseu de hiking, deci nu se pretează la papuci ori sandale. Să fie măcar adidași. Și pantaloni - fustele ori rochiile nu prea fac casă bună cu escaladatul și vegetația sălbatică. A, da, și oarece apă. De ce insist cu chestiile astea? Majoritatea celor care vin aici au ca țintă Târnovo, dar au auzit ei de la cineva (ori au citit) că e un loc cool pe drum, și nu prea sunt echipați corespunzător. Noi am fost anul trecut pe 12 septembrie, într-o sâmbătă foarte călduroasă. Am găsit acolo multă lume, cam fifty-fifty români și bulgari, majoritatea deloc pregătiți. Veniseră ca pentru plimbat în parc, unii cu copii mici - ba o familie avea după ea și câinele.

Defileu Hotnița este, pentru cei minim pregătiți, un colț foarte frumos, în care merită să petreci 1-2 ore.

Cascada Kaya Bunar

















Niciun comentariu: