sâmbătă, 26 iunie 2021

Veliko Târnovo (II)

Biserica Sfinții 40 de martiri a fost construită în 1230 de către Ioan Asan II pentru a celebra victoria sa asupra Despotatului de Epir. Biserica a fost centrul unei mari mânăstiri, ctitorită de zisul țar la poalele colinei Țareveț, pe malul Iantrăi. Mânăstirea a fost desființată, după cucerirea otomană, dar biserica a rămas funcțională până în sec. 18, când a fost transformată în moschee. Acum sunt distruse ori acoperite cu var frescele. De asemenea, i se aduc unele modificări de structură, atât în sec. 18, cât și în 1853. Ca și alte edificii din oraș, biserica a fost puternic afectată de cutremurul din 1913. Aspectul actual este rezultatul lucrărilor de reconstrucție din perioada interbelică și al restaurării din anii 2000.





În 1972 a fost descoperit mormântul unei personaj îmbrăcat în veșminte bogate, decorate cu broderii cu fir de aur și perle, și purtând un inel de aur cu inscripția ”inelul lui Caloian”, de unde s-a tras concluzia că ar fi mormântul celui de-al treilea țar al dinastiei - Ioniță Caloianul.





Una din meandrele Iantrăi. Pe peninsulă se găsește o galerie de artă și un monument dedicat primilor țari asănești - Petru, Ioan Asan, Caloian și Ioan Asan II.













Niciun comentariu: