luni, 15 iulie 2024

Chefchaouen

Este un oraș din partea de nord-est a Marocului. A fost fondat în 1471, când un emir local a construit aici o fortificație pentru a-i apăra teritoriul împotriva raidurilor portughezilor. Inițial în jurul acestui kasbah nu a existat decât un mic sat. După ce spaniolii au terminat cu Reconquista și ultimul stat musulman din Peninsula Iberică a fost desființat, o bună parte a populației a emigrat în nordul Africii. Unii din acești emigranți s-au stabilit în Chefchaouen. Sub influența noilor veniți, în doar câteva decenii, micul sat s-a transformat într-un oraș prosper. Fortificații au fost ridicate pentru protecția orașului, mai multe moschei și școli.

Timp de secole, Chefchaouen a dus o viață destul de calmă și lipsită de griji. În 1920 orașul, împreună cu o amplă fâșie de teritoriu din nordul Marocului, a fost ocupat de Spania. A fost retrocedat în 1956, după ce țara și-a redobândit independența.

Începând cu anii '70, Chefchaouen a devenit treptat o destinație turistică tot mai căutată datorită clădirilor vopsite cu albastru din medina (centrul istoric). Deși teorii sunt destule, nimeni nu știe exact când a apărut moda cu vopseaua și nici în ce scop. Unele guri rele - inclusiv localnici - zic că s-a întâmplat cam prin aceeași perioadă, exact cu scopul de a atrage turiști. Că o fi așa, că nu, orașul este pitoresc (deși nițel obositor de la un punct, cu tot albastrul ăla) și merită câteva ore pierdute aici.


Kasbah-ul, după cum ziceam, a fost prima construcție a orașului. Zidurile au fost ridicate din pământ.





Bazarul a fost întemeiat în sec. 15.


Și tot de atunci datează marea moschee (stânga).











Diverși „investitori” locali au luat în stăpânire câte o stradă-scară, au împodobit-o după imaginația lor, apoi cereau turiștilor 1-2 euro pentru dreptul de a face fotografii.


Casă construită în 1471 de Moulay Ali Ben Rashid - întemeietorul orașului.



Clădirile din orașul nou s-au molipsit și ele de sineală.

Niciun comentariu: