sâmbătă, 13 iulie 2024

Rabat (II)

Kasbah-ul (complexul imperial) din Rabat a fost ridicat de primii sultani ai dinastiei almohade, pe la jumătatea sec. 12. Abandonat puțin după 1200 și lăsat de izbeliște, a fost readus la viață de moriscos (descendenții populației musulmane) alungați din Spania în 1609. După 1700, Rabat a devenit din nou una din reședințele sultanilor, care au construit aici un palat, o moschee și diferite alte edificii. Kasbah-ul a fost restaurat în 1914 (în timpul protectoratului francez) și la începutul anilor 2000. În 2012 a fost adăugat pe lista monumentelor UNESCO.














Medina (orașul vechi) a început, ca și kasbah-ul, să fie ridicată în sec. 12 și la fel a fost abandonată la scurtă vreme, pentru a fi repopulată la începutul sec. 17. Medina a fost extinsă în deceniile următoare și a fost înconjurată de un zid puternic. Majoritatea străzilor mărginite de clădiri albe sunt pietonale. În 2012 medina din Rabat a fost declarată monument UNESCO.

P.S.: Am fost nițel în eroare în articolul despre Casablanca. În Maroc există cel puțin un lăcaș de cult creștin activ - catedrala Sf. Petru din Rabat.

















Niciun comentariu: