vineri, 13 noiembrie 2009

Cum se poate face un film nou din 10 vechi

Am văzut şi eu "District 9".
Nu, nu am fost să-l văd, că nu am bani de dat prin mall-urile lor. Am făcut şi eu ca tot românul, l-am dat jos de pe net. Dar asta rămâne între noi.
Acţiunea este destul de simplă şi se întinde pe vreo 3 zile. Pe scurt e cam aşa:
Acum 20 de ani o imensă navă extraterestră a sosit pe Pământ. Imensă pentru că în ea erau mai mult de un milion de extratereştri de tip insectoid. De altfel, în tot filmul oamenii se referă la ei folosind termenul incorect politic de "creveţi". A, şi că veni vorba, nava aia nu s-a oprit la Washington, New York, Paris, Londra, eventual Moscova. Nu, a preferat Johannesburg. Pentru cei cu probleme la geografie oraşul ăsta e în Republica Sud Africană (puneţi mâna pe un atlas şi căutaţi).
Pentru "creveţi" s-a creat lângă oraş un ghetou bine izolat cu garduri de sârmă ghimpată şi foişoare cu mitraliere. Înăuntru se dezvoltă un fel de cartier mizer cu case minuscule din carton şi grămezi mari de gunoi. Locatarii îşi petrec timpul răscolind şi mâncând din gunoaie, jefuind şi asasinând oameni, vânzând arme extraterestre (care nu pot fi manevrate de oameni din lipsă de ADN adecvat) unei grupări mafiote nigeriene şi încăierându-se pentru delicatesa culinară primă, conservele de carne pentru pisici.
Eroul principal, Wikus van der Merwe, e un fel de funcţionar la o organizaţie internaţională, MNU, care supervizează relaţiile cu "creveţii". De fapt, acţiunea începe cu MNU încercând să-i relocheze pe extratereştri într-un nou district situat departe de oraş datorită protestelor oamenilor.
Cât despre extratereştri, par nişte brute violente şi nu prea inteligente, însă cel adus în prim plan demonstrează că şi ei sunt ca noi. Suferă, au instincte parentale, dau dovadă de loialitate, etc.
Ca să ajungem la titlu, filmul adună idei din multe filme, SF sau nu. Avem ideea conflictului dintre majoritatea "normală", care nu suportă vecinătatea minorităţii "anormale". Este şi spectrul lagărului de concentrare. Impregnarea omului cu ADN extraterestru, care-i produce mutaţii (apropos, aşa poate folosi armele alea şi o face cu mult efect - probabil uitase că nu e Arnold). Alianţa contra naturii între om şi alien (ştiţi voi, rus-american, japonez american, francez-neamţ, poliţist-infractor, etc). Robotul de luptă acţionează şi el. Şi multe altele de acest gen. Ideea prezentării filmului ca şi cum ar fi un şir de evenimente filmate prin camerele de luat vederi ale televiziunilor sau ale unităţilor MUN nu este nici ea nouă.
Şi totuşi rezultatul este un film bun, în care nu te agaseză că recunoşti tone de clişee şi care merită văzut. Părerea mea.

Niciun comentariu: