duminică, 5 iunie 2016

Viena (IV)

Biserica franciscană a fost înălţată la începutul sec. 17 - lucrările au durat din 1603 până în 1611 - pentru a fi centrul unei mânăstirii a ordinului menţionat. Poartă hramul Sf. Ieronim.
Arhitectural vorbind, biserica urmează stilul renascentist târziu caracteristic părţii sudice a teritoriilor germane, însă interiorul este decorat în stil baroc german. De fapt, cea mai mare parte a elementelor decorative au fost adăugate în prima jumătate a sec. 18.










Amvonul - 1714.


Relicvariul Sf. Ieronim.




Altarul principal a fost realizat în 1707 de Andrea Pozzo.


Primăria Vienei (Rathaus) a fost construită între 1872-1883 în stil neo-gotic. Inspiraţia principală a constituit-o clădirea primăriei din Bruxelles. Pe partea dinspre Ring are în faţă un parc, care (fiind decembrie) adăpostise un târg de crăciun, iar tarabele şi decoraţiile încă nu fuseseră strânse.




Copacii din parc erau împodobiţi cu cadouri.







Biserica minorită este tot un lăcaş al franciscanilor (numiţi şi fraţii minoriţi), dar dintr-o ramură italiană a ordinului. A fost construită între 1276-1330 în stil gotic. Din păcate nu am reuşit să ajungem la în timpul programului.








Biserica Sf. Mihail este unul dintre cele mai vechi monumente arhitectonice ale Vienei. A fost ridicată la începutul sec. 13 (consacrată în 1217) într-o combinaţie a stilurilor romanic târziu şi gotic timpuriu. De-a lungul secolelor au existat mai multe intervenţii asupra bisericii, aspectul actual datând din 1792. Fiind situată în proximitatea Palatului Hofburg, a avut şi rolul de parohie a Curţii imperiale.






Altarul principal - sec. 18.


Fragmente ale frescelor originale - sec. 15.



Unul dintre vechile timpane (bucată semicirculară de deasupra uşii) romanice - 1245.






Sculptură în lemn policrom - aprox. 1450.


Niciun comentariu: