joi, 22 iunie 2017

Ravenna (II)

Catedrala Ravennei este o construcţie nouă (prin raportare la celelalte monumente). În sec. 5 episcopul Ursus (sau Ursianus) a înălţat o basilică de mari dimensiuni (60 de metri lungime pe 35 lăţime), decorată cu mozaicuri bogate (la vremea respectivă, Ravenna era capitală imperială). Pe la începutul sec. 12, lăcaşul a suferit ceva modificări şi adăugiri interne. Tot pe atunci a fost construită şi campanila.
În 1727 devine arhiepiscop al Ravennei Maffeo Nicolo Farsetti, unul dintre căţeii papei Benedict XIII. În afară limbii din cale afară de lungă şi de pufoasă, cealaltă mare calitate a sa era o prostie monumentală. În 1731 dobitocul a luat decizia criminală de a demola vechea catedrală, o bijuterie arhitectonică şi de artă, dar care nu corespundea cu gusturile sale de manelist avan la lettre. În locul ei a fost construită o odioşenie baroco-neoclasică. Din fericire, campanila, baptisteriul şi o parte a palatului arhiepiscopal au scăpat dezastrului.





Absida altarului principal.








Fragment din pardoseala de sec. 5.

Amvonul a fost sculptat în marmură pentru episcopul Agnello - a două jumătate a sec. 5.


În catedrală se mai păstrează câteva sarcofage romane din a doua jumătate a sec. 5.




Baptisteriul lui Neon, numit şi baptisteriul ortodox pentru a fi diferenţiat de cel arian, a fost construit peste ruinele unei băi romane. Edificiul în plan octogonal a fost ridicat din porunca episcopului Ursus, la începutul sec. 5, ca parte a complexului catedral. Baptisteriul a fost definitivat spre sfârşitul sec. v de episcopul Neon, ocazie cu care au fost realizate şi mozaicurile ce decorează interiorul. Monumentul este şi el pe lista UNESCO.
Accesul se face contra cost pe un bilet colectiv ce mai cuprinde Basilica San Apollinare Nuovo, Muzeul arhiepiscopal, Basilica San Vitale şi Mausoleul Gallei Placidia, pentru 9,50 euro.


Bazinul baptezimal - sec. 5.


Pereţii sunt decoraţi cu mozaicuri reprezentând sfinţi, cei patru evanghelişti şi motive florale.






Ca şi în cazul Baptisteriului arian (eh, de fapt invers - Baptisteriul lui Neon este mai vechi, în fine) tavanul este împodobit cu un mozaic ce reprezintă Botezul în apa Iordanului. Pe banda circulară exterioară sunt şi aici înfăţişaţi apostolii.


Muzeul arhiepiscopal este găzduit în câteva săli din Palatul Arhiepiscopiei. Cum ziceam mai sus, intrarea se face pe un bilet comun. Muzeul conţine ceva sculpturi şi obiecte de cult. Majoritatea provin din vechea catedrală.






Tron episcopal - sec. 5. Este împodobit cu plăci de fildeş sculptat.



Dar adevărata comoară a muzeului o constituie Capela arhiepiscopală. A fost construită de arhiepiscopul Ravennei, Petru II, puţin după anul 495. De atunci datează şi mozaicurile. Şi capela face parte din patrimoniu UNESCO al omenirii.




Niciun comentariu: