marți, 4 iulie 2017

Veneţia (1)

Şi am fost, din nou, la Veneţia. De data aceasta, cu obiective noi în desagă - călătorii cu vaporetto şi vizitarea lagunei.
Pont 1. Dacă vii cu maşina, cel mai bine este să tragi la parcarea supraetajată de pe Tronchetto - o insulă artificială recent creată, nu la cea din Piazzale Roma (adică cea de lângă gară). A din urmă este mereu aglomerată şi niţel mai scumpă. De la Tronchetto poţi să o iei apostoleşte la pas, cam un kilometru până la Piaţa Roma; sau poţi să iei ICB-ul, un trenuleţ suspendat, complet automatizat. Biletul costă 1,5 euro. Parcarea în sine era vara trecută 21 de euro pe 24 de ore - nu există şi pe perioade mai scurte. În ciuda preţului, dacă sunteţi 4-5, este mai comod şi mai ieftin să veniţi cu maşina până în lagună, decât să parcaţi în Mestre - partea continentală a Veneţiei - şi să luaţi trenul. În primul rând, tren înseamnă orar fixat de alţii. Apoi 4-5 bilete de tren dus-întors costă mai mult decât parcarea.
Pont 2. Veneţia merită văzută şi de pe apă. Majoritatea bizonului turistic apelează la firme specializate, care-ţi oferă mici croaziere pe Canal Grande şi în jurul insulelor principale pentru nu mai puţin de 50 de euro (şi nu mai mult de o oră). Ce trebuie să ştii.
Chiar dacă nu ai mult timp la dispoziţie, o călătorie pe Canal Grande merită şi poate întreprinsă pe barba proprie. Vaporetto local (deci nu turistic) costă 7,5 euro o cursă. Se ia de la Piaţa Roma şi durează 25-30 de minute. Cursele sunt dese - au regim de autobuz, la urma urmei - iar condiţiile decente. Cu excepţia orelor de vârf - da, au şi aşa ceva.
Dacă ai o zi de pierdut, este păcat să nu vezi toată laguna. Un bilet valabil pentru o zi, pentru orice cursă prin lagună costă 20 de euro. Sigur, excursiile nautice organizate de agenţii specializate oferă şi un ghid. Care, în majoritatea cazurilor, nu spune nimic din ce nu poţi găsi şi singur pe net. Iar traficul local implică, evident, opritul în staţii. În opinia mea, biletul pe o zi este cea mai bună soluţie. Te poţi plimba pe unde vrei şi poţi coborî oricând (staţiile sunt destul de dese), când vezi ceva ce merită văzut mai de aproape.

ICB-ul.











































Uite aici Gardă de Finanţe.


În lagună.








Cimitirul. Da, tot pe o insulă. Acum există şi două cimitire în partea continentală.












O bucată semnificativă din partea de nord-est a lagunei s-a colmatat.





Laguna, noaptea, pe un pic de furtună.






Niciun comentariu: