sâmbătă, 21 octombrie 2017

Bruxelles (III)

Biserica Notre Dame de Sablon a fost construită prin sec. 15, în districtul Sablon al oraşului. Nu ştie cu certitudine când au început lucrările, dar altarul principal a fost terminat în 1435. Biserica în întregimea ei a fost desăvârşită până la sfârşitul sec. 15, deşi, ulterior, i s-au mai adăugat câteva capele. Edificiul a fost ridicat după tehnica goticului brabantin (variantă a arhitecturii gotice dezvoltate în provincia Brabant din Flandra. Pe la sfârşitul sec. 16 extremiştii calvinişti au ocupat biserica şi au distrus o mare parte a operelor de artă din interior. La sfârşitul sec. 19 - începutul sec. 20 biserica a fost restaurată, dar mai mult după viziunea epocii asupra arhitecturii medievale gotice, decât fidelă modelul iniţial. Abia în anii '90 a avut loc o nouă restaurare, ce a adus monumentul mai aproape de aspectul său iniţial.
Pereţii exteriori sunt superb decoraţi cu sculpturi tipice goticului din Brabant. La interior, din cauza distrugerilor provocate de protestanţi, a mai rămas puţin din decoraţia originală. În sec. 17 interiorul lăcaşului de cult a fost redecorat cu opere de artă în stil baroc. Vitraliile au fost şi ele distruse - cele actuale au fost realizate în sec. 19-20.





















Cartierul european este o locaţie în centrul Bruxelles-ului, care, după cum îi zice şi numele adăposteşte sediile diferitelor instituţii ale UE.

Sediul Comisiei Europene.


Clădirea Justus Lipsius conţine birouri şi săli de conferinţe.

Clădirea Lex.

Clădirea Europa - sediul Consiliului European.

Parlamentul European - sediul din Bruxelles. Sediul principal este la Strasbourg.

Notre Dame la Chapelle a fost ridicată peste o capelă mai veche (construită în stil romanic în anul 1134 la dorinţa şi cu banii lui Godefroid I de Louvain, ducele Lorenei). În 1210 a început înălţarea unei noi şi extinse biserici. Lucrările au durat mai mult de 300 de ani. Corul şi transeptul erau gata în 1275, dar nava încă nu era gata în 1475, când biserica a fost distrusă parţial de un incendiu. În lipsa fondurilor, biserica va fi desăvârşită abia după jumătatea sec. 16 în stil gotic flamboiant (de influenţă franceză).
În 1574 biserica a fost avariată de calvinişti. Alte pagube a suferit în timpul asediului francez din 1695. Între 1699-1708 părţile distruse ale edificiului au fost refăcute în stil baroc. La sfârşitul sec. 20 biserica a trecut prin lucrări serioase de restaurare. Astăzi deserveşte parohia comunităţii poloneze din Bruxelles.













În această biserică a fost înmormântat marele pictor al Renaşterii flamande Pieter Breugel cel Bătrân.

Urme ale frescelor de sec 15.







Niciun comentariu: