vineri, 3 noiembrie 2017

Certosa di Garegnano

Este o mânăstire situată la periferia nordică a oraşului Milano. A fost fondată în 1349 de Giovanni Visconti, arhiepiscop şi conducător al oraşului. La vremea respectivă adăpostea o comunitate de călugări cartuzieni.
Lucrările au durat până în 1367, când a fost sfinţită biserica mânăstirii, purtând hramul Sf. Ambrozie. Lăcaşul a fost ridicat urmându-se stilul goticului lombard. Regiunea din jurul mânăstirii, atunci în afara zidurilor oraşului, era bântuită de bande de jefuitori înarmaţi - majoritatea foşti mercenari dezertori. Când dinastia Visconti a fost răsturnată în 1449, aceşti răufăcători au pătruns în mânăstire, au jefuit-o şi au incendiat-o. Noii duci din dinastia Sforza nu s-au arătat interesaţi de refacerea mânăstirii, care a rămas în părăsire cale de mai aproape un secol.
Pe la jumătatea sec. 16 mânăstirea a fost refăcută în stil renascentist, ulterior aducându-i-se unele modificări în epoca barocă. Faţada a fost construită în 1608.
În 1779, pe când Lombardia se afla sub stăpânire austriacă, împăratul Iosif II a dizolvat mânăstirea. Astăzi este din nou funcţională şi este deservită de călugări din ordinul capucin (da, ei au inventat băutura).
La interior biserica este împodobită cu fresce realizate de Simone Peterzano, pictor manierist veneţian, maestrul lui Caravaggio şi Daniele Crespi,  considerat cel mai talentat şi mai original pictor baroc milanez de la începutul sec. 17.
















Niciun comentariu: