vineri, 25 ianuarie 2019

Praga (V)

Biserica Sf. Nicolae din Mala Strana a fost construită între 1704-1755 peste ruinele unei biserici gotice din sec. 13, are fusese afectată de marele incendiu din 1689. Până în 1775 a aparţinut ordinului iezit, apoi a devenit biserică parohială. Este cel important monument de arhitectură şi artă rococo (baroc târziu) de Praga. În perioada comunistă, deoarece în apropiere se găseau sediile ambasadelor SUA, RFG şi Iugoslaviei, turla era folosită pentru spionaj şi supraveghere de securitatea cehă.
Accesul se face contra unei taxe de 70 de coroane (aproximativ 13 lei).



























Vechea nouă sinagogă (păi, da) este cea mai veche sinagogă din Europa, încă în funcţiune. A fost construită în 1270 în stil gotic. Este una din primele clădiri gotice ale Pragăi. Iniţial i s-a zis Noua sinagogă, întrucât mai existase una înaintea ei. Din sec. 16, după ce au fost construite şi alte sinagogi, a primit numele ciudat, sub care este cunoscută şi azi.



Vechiul cimitir evreiesc este unul dintre cele mai mari de acest tip de pe continent; de asemenea , este şi unul dintre cele mai longevive. A fost utilizat de la jumătatea sec. 15, până în anul 1786. Acesta este al doilea, din punct de vedere cronologic, cimitir al comunităţii iudaice locale. Primul a fost închis în 1478, iar peste el a fost ridicată o parte a Oraşului Nou. La sfârşitul sec. 18 toate cimitirele din oraş, indiferent de cult, au fost închise din motive de sănătate publică şi relocate în afară zidurilor.





Celebrul cristal de Boemia. Industria sticlei a început să se dezvolte în teritoriile cehe, pe la jumătatea sec. 15. Destul de repede, meşterii locali au descoperit reţete noi în ceea ce priveşte culorile, dar şi noi tehnici de suflare şi tăiere a cristalului. După 1600, cristalul boem era aproape la fel de căutat precum cel veneţian de Murano.



Casa dansatoare a fost ridicată între 1992-1996 pentru grupul olandez Nationale Nederlanden (care, între altele, deţine şi ING). Anterior pe acelaşi teren fusese o vilă barocă, monument de arhitectură, care fusese distrusă de bombardierele americane în 1945. Iniţial, arhitectura modernistă deconstructivistă a clădirii a dus la numeroase critici, amplasarea ei între clădiri de tip baroc târziu şi Art Nouveau fiind considerată total neinspirată. Destul de repede, însă, a devenit un reper major al oraşului.

Niciun comentariu: