marți, 13 iulie 2021

Peștera Devetașka

Este o peșteră impozantă situată în partea de nord a Bulgariei, lângă satul Devetaki. A fost formată prin acțiunea apelor asupra unei arii carstice, calcaroase, pe valea râului Osam. Peștera conține numeroase formațiuni geologice, stalagmite și stalactite și adăpostește mai multe specii protejate de șopârle, amfibieni, mamifere și lilieci. Din acest motiv este închisă vizitării în lunile iunie-iulie, când unele vietăți au perioada de împerechere.

Peștera a fost locuită de oamenii preistorici, cele mai vechi vestigii descoperite de arheologi având o vechime de peste 70.000 de ani.

În tavanul sălii principale au fost decupate câteva deschideri în anii '50, pentru a asigura o bună iluminare. La vremea respectivă aici se exploata calcarul și s-a dorit economisirea energiei electrice. În ciuda propagandei, comuniștii niciodată nu au fost cu adevărat preocupați de protejarea mediului. În 2011 aici s-au filmat unele scene din The Expendables 2, deși, prin lege, era interzisă o asemenea activitate într-o rezervație naturală. Dar, deh, pe aci, prin Balcani, orice se poate rezolva cu o sumă corectă și un telefon de sus. Ceva scandal internațional a fost, căci agitația, zgomotele, exploziile au făcut ca o mare parte a liliecilor să părăsească peștera - abia către sfârșitul lui 2012 au revenit. Plus că unul din cascadorii bulgari a murit în timpul filmărilor. În țările mai civilizate s-a făcut ceva tam-tam pe tema asta, iar asta s-a reflectat oarecum în nivelul încasărilor.

Biletul de intrare costa toamna trecută 3 leva, dar accesul este strict limitat la zona exterioară a peșterii, deja afectată de activitățile umane.








Niciun comentariu: