sâmbătă, 28 august 2021

Grecia (II)

Peloponezul, partea sudică a Greciei este legată de rest printr-o fâșie îngustă de pământ - Istmul Corint (numit așa după o bogată și puternică cetate grecească antică din apropiere, Corinth). Acest istm a fost tăiat în vremurile moderne de un canal, care transformă practic Peloponezul într-o insulă. La vremea lui (a fost realizat între 1881-1893) a fost o mare realizare, scurtând drumul între Marea Neagră și Marea Adriatică cu peste 400 km.

Canalul are 6,3 km lungime, adâncimea minimă de 8 metri și lățimea minimă de 24,6 metri. A fost săpat în stâncă până la nivelul mării, deci nu au fost necesare ecluze. Azi, din cauza lățimii modeste, nu este folosit decât de nave medii către mici și de cele de turistice, cam 11.000 pe an.

Apropos, ideea canalului nu este nouă. Încă din antichitate diferiți conducători greci și romani au planificat o astfel de lucrare. Singurul care a și demarat-o a fost împăratul Nero în anul 67 d.Hr. Chiar a participat personal cu un târnăcop și o lopată, îndepărtând primul coș de pământ. Doar că anul următor s-a sinucis, după ce a fost detronat de o serie de revolte, iar șantierul a fost oprit. Canalul de azi urmează exact traseul planificat pentru cel început de Nero.







Peste tot locul sunt livezi de portocali și măslini. Sunt și în nord, bunînțeles, dar parcă nu așa de multe.


Cred că era 4 euro un săculeț de 5 kg. Și tot de aici am luat ulei de măsline vărsat - 7 euro petul de 2 litri.









În sud ne-am cazat la 9 Muses Villas, un fel de mini sat de vacanță într-o localitate numită Chrani - pe țărmul estic al celui mai vestic dintre cele trei ”degete„ din sudul Peloponezului. Zona este împânzită de vile și alte tipuri de complexe turistice. Multe livezi de portocali și măslini. Chestii de vizitat de jur împrejur. Și, mai ales, puțin călcat de turiști români.












Niciun comentariu: