joi, 9 mai 2024

Ait-ben-Haddou

Este un ksar (sat fortificat) situat în apropiere de Ouarzazate, pe un deal la poalele căruia curge râul Ounila. Tradiția spune că numele îi vine de la un emir local, Amghar ben Haddou.

Ksarul a apărut cel mai probabil în sec. 11 de-a lungul unei importante rute de caravane ce lega zone Saharei de Marea Mediterană. De-a lungul timpului a fost reconstruit de mai multe ori, cele mai vechi clădiri existente nefiind mai vechi de sec. 17. Ca toate așezările berbere și Ait-ben-Haddou a fost construit din chirpici, pământ compactat, lemn și, ocazional, piatră.

Satul a fost prosper și populat câtă vreme ruta de caravane a rămas în uz. În perioada interbelică administrația franceză a construit mai multe șosele, iar caravanele au încetat să mai treacă pe aici. Ca urmare, perioada de înflorire a luat sfârșit. Familiile înstărite s-au mutat în alte zări, iar restul au părăsit bătrânul ksar, întemeind o așezare modernă peste râu. Azi doar câteva familii încă locuiesc în casele de pământ.

Ait-ben-Haddou este considerat cel mai important monument marocan de arhitectură având pământul ca principal material de construcție și în 1987 a fost inclus în lista monumentelor UNESCO. De atunci a fost restaurat intensiv. Puține clădiri sunt locuite, celelalte au fost transformate în pensiuni, magazine, restaurante sau au fost doar folosite ca locații pentru numeroasele filme turnate pe aici (între care Lawrence al Arabiei, Isus din Nazareth, Mumia, Gladiatorul, Alexandru, Regatul Cerului, Babel, Prințul Persiei, GoT).

Cutremurul din septembrie 2023 a lovit și Ait-ben-Haddou, multe din clădiri, precum și o bună parte a fortificațiilor, fiind afectate și necesitând lucrări de reparații.









Amfiteatrul roman a fost construit în anul 2000, fiind folosit în turnarea filmului Gladiatorul.


Satul modern


În vârful dealului se găsea un agadir - un grânar fortificat, în care erau depozitate rezervele de hrană ale întregii comunități.





Niciun comentariu: