marți, 23 noiembrie 2010

Prea multă paranoia?

Să o luăm pe rând.
La graniţa de vest, aia către civilizaţie, România are nişte vămi. În aceste locuri nişte oameni vămuiesc şi produc. În sensul că vămuiesc la drumul mare (şi spart că boculete nu s-a învrednicit de nişte autostrăzi) şi produc sume însemnate pentru ei, dar mai ales pentru şefi şi pentru partidul de la guvernare. 99,99% din angajaţii la vămile alea sunt numiţi pe pile politice. Acum, toate vămile "produc", însă cele din vest bat toate recordurile.
România ar trebui să adere la Spaţiul Schengen în martie 2011. În care caz, vămile de pe graniţa de vest se desfiinţează şi, o dată cu ele, şi o importantă sursă de venituri ilicite. Tocmai acum în pragul alegerilor din 2012. Sau, poate, România n-o să adere aşa repede, nu? Franţa, Olanda, UK şi Germania deja dau de înţeles că nu suntem pregătiţi, că aderarea ar trebui amânată mai spre vară, poate chiar spre toamnă, poate chiar...
Şi decizia asta de amânare n-ar putea fi niţel ajutată de ai noştri? Oare Băsescu şi cu târla lui nu pot să prelungească, fie şi cu câteva luni, încasările? Dacă ar arăta bubele poliţiei, corupţia, incompetenţa autorităţilor, nu servim pe tavă nişte motive occidentalilor? Prea multă paranoia? Să vedem.
Altfel, de ce tocmai acum scandalul de la Piatra Neamţ? De ce se scoate în evidenţă, acum, corupţia la nivel înalt într-un inspectorat de poliţie din Moldova, adică din zona unde va fi mutată graniţa efectivă a UE - pe Prut? Graniţă cu spaţiul fost sovietic, despre orice copil din Vest ştie cât de corupt şi de controlat de mafie este. Dacă România nu este în stare să securizeze graniţa de est, toată Europa va avea de tras. Deci, guvernele occidentale vor fi convinse că nu merităm. Şi vămile de pe graniţa de vest vor continua să facă purcoaie de bani negri. Prea multă paranoia? Să vedem.
Şoric a fost numit la IPJ Neamţ de Fătuloiu, fost consilier la Cotroceni sub Băselu. În MI Fătuloiu a fost numit de Blaga, ministru PDL. Blaga a fost şef al vămii Borş, iar prin târg umblă vorba că mai are un cuvânt de spus în zonă. Noul ministru, Igaş, e pedelist de la Arad, proptit în funcţie de primarul Aradului, celebrul Falcă, finul lui Băse şi (zice presa) mafiot local. Înlocuitorul lui Fătuloiu este un Ioan Dascălu, fost şef al inspectoratelor de poliţie Timiş şi Arad. A, apropos, Piatra Neamţ e oraşul unde e primar Gheorghe Ştefan - "Pinalti", membru PDL, suspectat de multe afaceri necurate prin partea locului.
Prea multă paranoia? Posibil. Posibil să nu fie decât încă un episod din penibila ciomăgeală românească, în care oamenii tripletei Blaga-Videanu-Berceanu sunt zburaţi din funcţii şi înlocuiţi cu cei ai noii grupări mafiote de top pedeliste Falcă-Udrea-Flutur, sub patronajul băsescului, evident. Ceea ar însemna că îşi dau la ţurloaie fără să le pese de efectele produse în Occident. Oricum îi doare de nu mai pot de noi, restul.
Dar dacă Şoric şi Fătuloiu sunt numiţi peste ceva timp în nişte funcţii călduţe (domnu F., un consulat, ceva? doar aţi mai fost la ambasada de la Washington)? Mmh?
Informaţie de ultimă oră: În locul lui Tobă (fostul şef al IGP) a fost numit un Liviu Popa, fost şef la Direcţia Generală Anticorupţie şi nepot al lui Blaga.

Niciun comentariu: