duminică, 8 martie 2015

Clos Luce

Este un mic castel - de fapt un fel de vilă mai mare - poziţionat de la Castelul Amboise niţel mai sus pe uliţă. A fost construit, pe la jumătatea sec. 15, de unul din conţii băştinaşi. În 1490, a fost achizionat de Carol VIII pentru 3500 scuzi de aur. El a demolat fortificaţiile existente, pe care le-a înlocuit cu un parc, şi şi-a făcut aici un mic cuibuşor de nebunii niţel mai departe de ochiul atotvăzător al reginei. De aia exista aici cândva şi un pasaj subteran între cele două construcţii.
Însă faima locului vine de la faptul că, în 1516, Francisc I l-a invitat în Franţa pe Leonardo da Vinci. Marele geniu al Renaşterii nu gusta aglomeraţia şi ifosele de la curtea regală, aşa că suveranul i-a donat micul castel. Unde îl vizita cât de des putea. O anecdotă din acele timpuri zice că un grup de nobili, ofuscaţi de atât atenţie regală pentru un fel de ţărănoi italian născut din flori, s-ar fi plâns că sângele albastru nu mai are trecere în ochii şefului. Riga ar fi răspuns că nobili ca ei poate să facă în fiecare zi, dar un geniu ca Leonardo se naşte la 500 de ani.
Artistul, care avea 64 de ani, a trăit aici ultimii trei ani din viaţă şi se presupune că este înmormântat în capela Castelului Amboise. Regele i-a dat o pensie anuală de 1000 scuzi de aur. Leonardo, cu obişnuita sa lipsă de astâmpăr, a lucrat la numeroase proiecte: organizarea de serbări la Curte şi la Clos Luce, proiecte arhitectonice pentru alte castele, proiectarea unui sistem de canale care să lege Loira de Lyon, realizarea a mai multor desene şi picturi (din nefericire nu s-au păstrat).
După 1519, castelul trece succesiv prin mâinile mai multor favoriţi regali, pentru ca, în 1632, să revină în posesia familiei d'Amboise. Lor le-a rămas până în 1832, când este achiziţionat de familia Saint Bris. Hubert Saint Bris a decis, în 1954, să transforme castelul în muzeu. Biletul de intrare era astă vară 14 euro. Scump comparativ cu castele adevărate, precum Amboise, Chambord sau Chenonceau, care au mult mai multe de oferit.







Camera lui Leonardo da Vinci.





Sf. Caterina de Bernardino Luini, elev al lui Leonardo şi unul dintre cei mai importanţi pictori renascentişti din nordul Italiei.

Fragmente ale unor fresce de sec. 15.


Camera Margaretei de Navarra. Soră mai mare a regelui Francisc I, a copilărit la Clos Luce. Ulterior şi-a păstrat permanent o cameră aici. Era una dintre cele mai culte femei ale epocii şi a scris un ciclu celebru de povestiri şi nuvele intitulat "Heptameronul".


Margareta de Navarra.


Margareta de Navarra copil, portret de Francois Clouet.

Una din paginile primei ediţii a Heptameronului.


Oratoriul Annei de Bretania este o capelă de mici dimensiuni amenajată din porunca lui Carol VIII pentru soţia sa la sfârşitul sec. XV.





Fescele au fost realizate de ucenici ai lui Leonardo da Vinci, cel mai important dintre ei fiind Francesco Melzi.



Saloanele de sec. 18. Au fost amenajate de familia d'Amboise, după ce a reintrat în posesia castelului.



Marea sală a Renaşterii - era camera de primire a lui Leonardo.


Bucătăria.



Sala machetelor adăposteşte mai multe reproduceri ale unor invenţii ale lui Leonardo, realizate după desenele sale.





Castelul are un parc destul de mare...


... în care se găsesc alte machete ale invenţiilor maestrului, de data asta la scara 1/1. Spre bucuria copiilor.




Niciun comentariu: