joi, 28 aprilie 2016

Pavia (II)

Domul din Pavia se înalţă peste ruinele altor două basilici creştine şi poartă hramul Sf. Sirius (conform legendei, martir din sec. 1 şi primul episcop al oraşului). Construcţia sa a început în anul 1488, urmând stilul arhitectonic al Renaşterii. În ciuda participării unor arhitecţi precum Giovanni Antonio Amadeo, Bramante şi chiar Leonardo da Vinci, lucrările au înaintat cu dificultate, fiind stopate în repetate rânduri. Altarul a fost gata abia în 1521, iar tamburul cupolei în sec. 17. Faţada a fost completată în sec. 19. Cupola a fost edificată în 1885, dar s-a prăbuşit parţial după numai câteva luni şi a fost refăcută în anii următori. Doar între 1930-1933 au fost definitivate şi braţele transeptului - urmându-se planurile originale, e adevărat, dar folosindu-se beton armat. La placarea exterioară cu marmură, deasemenea prevăzută în proiectul din sec. 15, s-a renunţat definitiv.
Planul catedralei este în cruce greacă (deci cu navele şi braţele transeptului egale ca lungime - 84 m), o soluţie arhitectonică destul de rară în lumea catolică, unde s-a preferat în general crucea latină. Cupola are 97 de metri înălţime şi o greutate de 20.000 de tone. Este a patra cupolă ca dimensiuni din Italia, după San Pietro şi Pantheonul din Roma şi domul din Florenţa. Decoraţia interioară acoperă stilurile renascentist, manierist şi baroc, însă multe dintre lucrări au fost mutate din catedrală în muzeul din castel.





Nici azi zidurile nu arată prea bine.



Problema multor biserici italiene: luminile stinse.






Altarul Sf. Sirius (San Siro, ca să ştie şi microbiştii de unde vine numele) - sec. 16.






Madonna del Rosario, Bernardino Gatti - 1531.



Castello Visconteo a fost construit în 1360 de ducele Galeazzo II Visconti. Astăzi adăposteşte o colecţie de pictură - Pinacoteca Malaspina. Din păcate, din motive independente de voinţa mea şi foarte dependente de mofturile însoţitorilor mei, nu am putut vizita muzeul.







Biserica Sf.Teodor datează din sec. 12, dar a fost înălţată peste un lăcaş creştin din sec. 8 (prima menţionare în anul 752). Iniţial a fost dedicată Sf. Agnes, dar, undeva în jurul anului, 1000 a primit hramul Sf. Teodor (un episcop de Pavia care a murit în anul 778).
În 1510 şi, din nou, între 1692-1693, biserica a fost modificată după moda arhitectonică a epocii. Însă, spre sfârşitul sec. 19, a fost restaurată şi readusă la forma sa iniţială (mai puţin faţada) datorată stilului romanic târziu.




La intrarea în biserică a fost descoperit un mozaic. După stil pare a fi realizat în perioada medievală timpurie - probabil sec. 7-9.




Fresce de sec. 12.






Frescele realizate în sec. 16 sunt în general atribuite lui Bernardino Lanzi, pictor renascentist local.






Cripta.

Au refolosit coloana romană, dar, după câteva secole, au uitat cum se montează ("Cu verdele-n sus!", cum zice bancul).


Frescă reprezentând Pavia în sec. 16.

Niciun comentariu: