joi, 4 august 2016

Biserica fortificată din Cristian - Braşov

Căci există un Cristian şi lângă Sibiu.
Aşezarea a fost întemeiată pe pârâul Ghimbăşel, în coasta Braşovului, cândva înainte de 1250, de un grup de colonişti saşi. În sec. 13-14 este menţionată de mai multe ori în documentele de cancelarie ale coroanei maghiare, sub diferite nume: Krestyenfalu, Villa Cristiani, Nova Civitas. Nu este sigur de unde şi-a tras localitatea numele. Tradiţia locală îl leagă de numele uneia dintre fiicele primului magistrat - Cristina.
Biserica are hramul Sf. Nicolae şi a fost construită în jurul anului 1270. Edificiul, cu trei nave, a fost ridicat în stil romanic (deja dispărut din Europa Occidentală de jumătate de secol), însă avea şi unele elemente de factură gotică (trei chei de boltă în ogivă, rozeta). După unii cercetători acest fapt ar sugera o subordonare faţă de mânăstirea cisterciană de la Cârţa. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări.
În 1838, un puternic cutremur a pus la pământ cea mai mare parte a construcţiei. Ca urmare, s-a procedat la demolarea aproape integrală şi ridicarea unei noi biserici în stil neoclasic. În noua biserică au fost integrate o parte din vechiul lăcaş - de exemplu, portalul principal în stil romanic cu rozeta (sau rosariul) de deasupra uşii.
Zidul de incintă a fost ridicat în prima jumătate a sec. 15, din cauza tot mai frecventelor raiduri turceşti şi tătăreşti. Din cele 9 turnuri iniţiale azi se mai păstrează 8. Ulterior, a fost ridicat un al doilea zid, exterior primului, de dimensiuni mai mici, care a fost dărâmat cu ocazia refacerii bisericii din sec. 19. Deasemenea, tot atunci a fost desfiinţat şi şanţul de apărare.
Fortificaţiile au salvat comunitatea locală, în mai multe rânduri, biserica fiind asediată fără succes de principele Transilvaniei Gabriel Bathory (1611), tătari (1658), curuţi - răsculaţi împotriva împăratului german (1707), ca să trec doar cele mai ample operaţiuni militare. Tot în această biserică a avut loc încoronarea unuia dintre ultimii principi ardeleni, Imre (sau Emeric) Thokoly (1690-1692). Din 1699, Transilvania va deveni provincie a Imperiului Romano-German (Habsburgic).
Azi este monument istoric. Intrarea se face fără tichet, dar există posibilitatea unei donaţii benevole. Am fost la Cristian de 4 ori în ultimii 2 ani şi abia ultima dată am reuşit să vedem biserica. Din păcate, aceste biserici fortificate sunt destul de rău administrate de comunitatea săsească locală, din punct de vedere turistic. Multe nu sunt deschise duminică sau pur şi simplu nu se respectă programul de vizitare. Deşi, comparativ cu anii din urmă, lucrurile par a se ameliora.
P.S.: Din cauza unui conflict între primar şi comunitatea săsească (cei câţiva care au mai rămas în sat) nu există un indicator din DN către biserică.


















Portalul romanic.




Pe candelabrul din fier forjat sunt trecute numele săsălăilor din Cristian morţi în Primul Război Mondial. Ca să fim exacţi, am luptat de partea ailaltă a şanţului.








Din biserica iniţială (sec. 13-14) au fost păstrate câteva elemente decorative...


... şi piatra de mormânt a Annei May, soţia pastorului, decedată în 1631 la 25 de ani (piatră policromă).

Actualul cimitir al bisericii evanghelice a fost înfiinţat în sec. 18.






Niciun comentariu: