vineri, 9 decembrie 2016

Biserica fortificată de la Cristian - Sibiu

Căci există un Cristian şi lângă Sibiu care, la fel precum cel de lângă Braşov, are o biserică fortificată. Aşezarea este menţionată documentar prima dată în 1223, sub numele Insula Christiana (evident, saşii catolici erau consideraţi o insulă creştină între românii ortodocşi şi schismatici).
O primă biserică în stil romanic, cu hramul Sf. Servatius, a fost construită aici în a doua jumătate a sec. 13. Din acea construcţie se mai păstrează primul etaj al turlei, cu un portal romanic, astupat ulterior cu zidărie din motive strategice.
După jumătatea sec. 14 a început refacerea în stil gotic a bisericii. Din motive necunoscute (posibil probleme legate de fonduri), lucrările au durat mai bine de un secol, fiind terminate în 1495.
Săpăturile arheologice au arătat că, încă din sec. 13, probabil după marea invazie mongolă, în jurul bisericii iniţiale a fost ridicată o centură primitivă de fortificaţii - un val de pământ cu palisadă de lemn. Zidul din piatră a fost înălţat, cândva în jurul anului 1500, din cauza frecventelor razii turceşti şi tătare - de fapt, Cristianul fusese vizitat de ceva achingii chiar în 1493. Zidul a fost întărit cu cinci turnuri, dintre care cel mai impozant şi puternic este turnul octogonal, finalizat în 1580 prin transformarea unei foste capele scoasă din uz. Prin 1550 a fost adăugată o a doua incintă fortificată. Astfel întărită, cetatea din jurul bisericii a rezistat mai multor asedii turco-tătare. A fost în schimb cucerită în 1599 de armata lui Mihai Viteazul. Apoi, a fost din nou cucerită în 1658 de către tătari.
La început biserică catolică, după ce saşii au adoptat Reforma în sec. 16, lăcaşul a fost transformat în biserică luterană (sau evanghelică).
Turnul - turlă al bisericii a fost deteriorat la sfârşitul sec. 18 din cauza unui cutremur şi a fost refăcut în 1805. Alte lucrări de restaurare generale au avut loc între 1979-1981. 







Portalul romanic al turlei.






Altarul a fost realizat în 1719.




În cadrul incintei există şi un mic muzeu cu exponate referitoare la viaţa comunităţii săseşti.





Turnul octogonal se mai numeşte şi "turnul slăninii". În vremurile trecute aici îşi adăposteau localnicii proviziile.

Şi ce să vezi. În zilele noastre e la fel. Expoziţia, dealtfel, e cu vânzare. În teorie, accesul în biserică se face contra unei taxe de 7 lei. Pe care gazda nu ni ia mai cerut, după ce am plecat cu slană şi cârnaţi. Calitate faină şi preţuri decente, Mai mici decât în piaţă la "sibieni".

Apropos de muncă şi civilizaţia saşilor - toaleta.

Niciun comentariu: