joi, 14 decembrie 2017

O tură prin Genova (II)

Chiesa del Gesu (Biserica Iezuită) poartă hramul Sf. Andrei şi Ambrozie şi a fost construită între 1552-1598. După cum îi zice şi numele a fost ridicată de ordinul iezuit, peste o biserică mai veche (probabil din sec. 10). Edificiul este construit în stil baroc, iar decoraţia interioară urmează acelaşi stil.










Iisus copil fiind circumcis, Rubens.



Înălţarea Maicii Domnului, Guido Reni.


Miracolul Sf. Ignaţiu, Rubens.













Palatul Sf. Gheorghe a fost construit în 1260, în apropierea portului. Pentru construcţie au fost utilizate materialele rezultate din demolarea ambasadei veneţiene din Constantinopol. Împăratul bizantin Mihail VIII, după ce a recucerit Constantinopolul de la cruciaţi (susţinuţi de Veneţia), a făcut acest gest pentru a-şi recompensa aliaţii genovezi. Sf. Gheorghe era patronul Republicii genoveze, aşa cum Sf. Marcu era al Veneţiei.
Palatul trebuia să devină sediul dogelui şi al aparatului administrativ al republicii, dar, la scurtă vreme după terminarea lucrărilor, s-a renunţat la idee. În schimb a fost folosit ca închisoare (Marco Polo ar fi petrecut un sejur aici, după ce a fost capturat în urma unei bătălii navale cu veneţienii), apoi drept căpitănie a portului. Din 1407 a devenit sediul Băncii Sf. Gheorghe, cea mai veche bancă propriu-zisă din lume (a fost desfiinţată în 1805). La începutul sec. 17 a fost construit un nou corp al palatului, decorat cu fresce externe (frescele au fost restaurate în sec. 19 şi în 1992.


Cele două aripi ale edificiului - cel de sec. 13 şi cel de sec. 17.




Niciun comentariu: