joi, 19 iulie 2018

Ronda (I)

Este un oraş cu ceva peste 35.000 de locuitori, situat la vreo 100 km vest de Malaga, într-o regiune muntoasă. Râul Guadalevin taie aici un defileu impresionant de câteva zeci de metri adâncime, practic împărţind oraşul în două jumătăţi. Partea mai veche a aşezării se găseşte pe fragmentul separat natural de restul platoului.
Prima locuire aici se datorează celţilor, care, în sec. 6 î.Hr., au fondat o aşezare pe care au numit-o Arunda. Prin sec. 3 cartaginezii au cucerit regiunea, pentru ca, după mai puţin de 60 de ani, să fie siliţi să o cedeze romanilor. Sub stăpânire romană s-a dezvoltat un orăşel ca toate sutele de orăşele romane de provincie. Carele a străbătut secolele, în mare parte neafectat de mersul istoriei.
Dar prăfuita viaţă campestră ia sfârşit odată cu prăbuşirea Imperiului Roman de Apus. În decurs de mai puţin de două secole jumătate, oraşul este cucerit de suebi (o populaţie germanică), apoi capturat de vizigoţi, ocupat de Imperiul Roman de Răsărit, recucerit de Regatul vizigot, pentru ca, la începutul sec. 8, să intre în componenţa Califatului arab de Cordoba. Creştinii revin şi cuceresc Ronda în 1485.
Locuitorii musulmani din Ronda au fost siliţi să treacă la creştinism, pentru a-şi păstra libertatea şi proprietăţile. Uneori şi viaţa, ţinând cont că "Sfânta Inchiziţie" nu a întârziat să-şi deschidă aici un "oficiu". Autorităţile ştiau că această convertire era de suprafaţă şi au impus treptat o serie de interdicţii şi taxe. Într-un final, alde moriscos (maurii creştinaţi) au decis că au înghiţit destul şi s-au revoltat. Ronda a fost unul din centrele răscoalei, iar geografia locului a făcut ca armata spaniolă să aibă mult de furcă. Dar şi revanşa a fost pe măsură. Supravieţuitorii au fost obligaţi să părăsească Spania.
Băştinaşii au mai cunoscut două perioade grele. O dată în timpul ocupaţiei napoleoniene, apoi în timpul războiului civil din 1936-1939. În ambele dăţi, populaţia a fost redusă la mai puţin de un sfert.
Rondienii (ori cum s-or numi ei) trăiesc astăzi din turism (plus activităţile conexe), agricultură şi un piculeţ de industrie - mai mult producţie artizanală în mici ateliere.

Unul din puţinele vestigii romane - resturile unui apeduct de sec. 1 î.Hr.

Împrejurimile Rondei.








Arena de coride din Ronda este cea mai veche din Spania (construită între 1779-1784).


Biserica Nuestra Senora de la Merced a fost ridicată la sfârşitul sec. 16.





Peste Guadalevin există 3 poduri. Cel mai vechi a fost construit în epoca romană (cel mai probabil în sec. 1 d.Hr.) şi restaurat sub stăpânirea arabă.


Podul Vechi a fost construit în 1616.


Podul Nou a fost ridicat între 1759-1793.


Niciun comentariu: