vineri, 27 septembrie 2019

Cortona

Este unul dintre oraşele fortificate de pe vârf de deal ale Toscanei. Este situat în partea de est a provinciei, în Val di Chiana. Împreună cu suburbiile şi satele înconjurătoare cuprinde o populaţie de ceva peste 22.000 de locuitori.
Fondat prin sec. 8 î.Hr. de Umbri - o populaţie din partea centrală a Italiei, oarecum înrudită cu latinii - a fost cucerit de etrusci destul de repede după întemeiere. În sec. 2 î.Hr., pe fondul războiului dintre etrusci şi romani, cei din urmă au cucerit oraşul şi i-au dat numele de Corito (nimeni nu ştie de ce, probabil o derivaţie din denumirea etruscă). Cortona a fost un orăşel roman de provincie tipic. Fără îndoială nu a dus lipsă de evenimente importante pentru localnici, dar în niciun caz suficient de mari pentru a fi redate în istorii.
De fapt, din păcate pentru cortonezi, prima dată când sunt şi ei pomeniţi în istoria mare, este prin 550, pe fondul războiului dintre bizantini şi ostrogoţi pentru stăpânirea Italiei. Ocazie cu care, armatele imperiale cuceresc Cortona de la nemţoi şi o distrug cu simţ de răspundere.
Totuşi, după trecerea furtunilor, supravieţuitorii au revenit şi au reconstruit. Treptat, aşezarea creşte în importanţă, fiind de câteva menţionată între sec. 7-10 în documentele de cancelarie longobarde, carolingiene şi papale.
În sec. 13 Cortona era o comună - o republică urbană - condusă de un podesta şi un consiliu orăşenesc. Mereu ameninţată de tendinţele expansioniste ale mai puternicei vecine Arezzo, a fost nevoită să se alieze (alianţe inegale, bunînţeles) cu alte puteri locale, precum Perugia, Florenţa, ori Siena.
În anul 1409 Cortona este cucerită de regele Ladislau al Neapolelui. Acesta nu avea posibilitatea să păstreze un oraş atât de îndepărtat de posesiunile sale şi a preferat să-l vândă Florenţei. În cadrul Republici florentine, apoi al Marelui Ducat Toscan, Cortona a cunoscut o perioadă de înflorire, Medicii acordând fonduri generoase pentru înfrumuseţarea şi dezvoltarea oraşului. În 1860, o dată cu întreaga Toscană, a devenit parte a nou înfiinţatului Regat italian.
Cortona a fost locul de naştere a doi artişti de primă mână: pictorul renascentist Luca Signorelli şi arhitectul şi pictorul baroc Pietro da Cortona.
P.S.: Cortona este înfrăţită, între alte oraşe, cu Roman.


Zidurile Cortonei au fost ridicate, în etape, între sec. 13-16.


Blocurile mari de la bază sunt resturi ale zidurilor etrusce.













Catedrala din Cortona a fost construită între sec. 11-15 în stil romanic şi gotic.



Vechiul cimitir.







Palazzo Comunale - sediul administrativ al oraşului (sec. 13) a fost construit în fostul forum roman.








Niciun comentariu: