vineri, 20 septembrie 2019

Siena (2)

Palazzo Pubblico a fost sediul central politic şi administrativ al Republicii sieneze. A fost construit între 1297-1310 în stil gotic toscan. Primul etaj este construit din piatră, în timp ce nivelurile superioare sunt din cărămidă. Faţada este uşor concavă pentru a urma Piazza del Campo - piaţa centrală a oraşului. Sălile sunt decorate cu numeroase fresce pictate de cei mai mari artişti ai goticului sienez din sec. 14-15 Acest lucru era destul de neobişnuit pentru o clădire laică. În epocă fresce de mari dimensiuni erau de regulă rezervate edificiilor religioase. Abia o dată cu Renaşterea elita seculară a început decorarea palatelor pe scară largă.
Torre del Mangia este campanila palatului. A fost construită între 1325-1344. Cu cei 102 metri ai săi era a doua cea mai înaltă construcţie din Italia la vremea respectivă.
Taxa de intrare în palat este de 9 euro, fără acces în turn pentru care se plăteşte o taxă separată şi există un orar special.

În faţa palatului se întinde Piazza del Campo, piaţa centrală a cetăţii medievale. Piaţa, având forma unei scoici marine, este mărginită de palate ale unora dintre familiile patriciene locale. Aici are loc celebra Palio di Siena o cursă hipică bianuală. 10 călăreţi în costume medievale, afişând culorile diferitelor cartiere din Siena, gonesc pe deşălate, având de respectat o singură regulă oficială: nu au voie să lovească caii adversarilor.




Fonte Gaia - Fântâna Mamei Pământ - este o fântână publică construită în 1342 la capătul unui apeduct de 25 de kilometri. Panourile de marmură au fost sculptate în 1419 de Jacopo della Quercia.

Partea din spate a palatului.

Curtea interioară.


Cappella di Piazza este un tabernacol aflat la baza campanilei. A fost construită între 1352-1376 şi dedicată Fecioarei ca mulţumire pentru stoparea marii ciume din 1348.



Sala Bailului (funcţie administrativă) este decorată cu fresce pictate în a doua jumătate a sec. 14 de Spinello Aretino, unul dintre ultimii mari maeştri ai goticului târziu.






Anticamera Consistoriului expune o serie de fresce de sec. 14, între care aceasta cu sfinţi şi un credincios pictată de Ambrogio Lorenzetti - unul din maeştrii Şcolii de pictură din Siena.



Capela Palatului Public a fost organizată la începutul sec. 15. Frescele sunt opera unor pictori sienezi, între care Taddeo di Bartolo.



Adormirea Maicii Domnului, Taddeo di Bartolo (1407).




Sala Consiliului este una dintre primele amenajate în palat, la sfârşitul sec. 13 - începutul sec. 14.

Fecioara în maiestate, Simone Martini (1312-1315). Martini este şi el un maestru al şcolii locale dedicată goticului târziu, alături de Duccio, fraţii Lorenzetti, Lippo Memmi, Ugolino di Nerio şi Taddeo di Bartolo.

Sus: Guidoriccio da Fogliano (condotier în slujba Sienei) - Simone Martini (1330).
La mijloc: Castelul Giuncarico - Duccio di Buoninsegna (1314).
În laterale: Sf. Ansano şi Victor - Il Sodoma (1530).

Sala celor 9 (consiliul suprem care conducea oraşul) adăposteşte o serie de fresce intitulate Alegoria bunei guvernări şi Alegoria relei guvernări, pictate de Ambrogio Lorenzetti între 1338-1339.






Loggia della Mercanzia (Logia Comerţului) a fost ridicată între 1417-1444.

Niciun comentariu: