vineri, 1 noiembrie 2019

Rocca d'Orcia

Este un sătuc component al unui orășel din sudul Toscanei - Castiglione d'Orcia. Acesta are nițel peste 2000 de locuitori, în timp ce Rocca d'Orcia are sub 100 (deși întinderea și numărul de case te duc cu gândul la mai mult).
Este menționată pentru prima dată prin sec. 11, ca o fortăreață la poalele căreia se dezvoltase un sat. Rocca la italieni înseamnă o fortificație din vârful unui deal. În cazul de față este vorba despre Rocca di Tentennaro. Cetățuia a fost ridicată de conții Aldobrandeschi, familie nobiliară care, prin sec. 10-14, a dominat partea sudică a Toscanei și care a lăsat în urmă numeroase castele, turnuri și alte fortificații, dovadă a puterii lor militare și financiare.
Rocca d'Orcia este satul apărut în umbra fortăreței. Îi zice tot "rocca" deoarece are propriul ei sistem de apărare, construit însă mai târziu, prin sec. 14. Așezarea a devenit un mic centru local, dominând (și trăgând astfel foloase) Via Francigena, principala cale a pelerinilor (și nu numai a lor) către Roma dinspre nord. Trebuie că, la vremea respectivă, Rocca d'Orcia se bucura de o oarecare prosperitate, dat fiind poziția sa strategică. Motiv pentru care Republica Siena a încercat, în mod repetat, să pună mâna pe cetate și comună. În cele din urmă, sienezii își impun propria dominație către sfârșitul sec. 14. Dar asta nu a însemnat ruina micii urbe. Din contră, au urmat vreo două secole de liniște și huzur bazat pe agricultură și venituri de pe urma călătorilor.
Din sec. 16, pe fondul luptelor pentru supremație în regiune duse între florentini, francezi, spanioli și forțele papale, Rocca d'Orcia începe un lung declin întins pe mai multe veacuri, în ciuda încercărilor autorităților de revigorare. Declin accelerat în a doua jumătate a sec. 20 de modernizarea societății și emigrarea tineretului la oraș. În anii '50 parohia a fost desființată, în anii '60 a fost închisă școala, iar în 1976 ultimul magazin.
Astăzi cei câțiva locuitori ai sătucului trăiesc din turism, în special din închirierea caselor celor care vor să se bucure de liniște și tihnă într-un decor arhitectonic neschimbat de secole, precum și de priveliști minunate asupra Val d'Orcia.
P.S.: Da,  chiar și aici ne-am ciocnit de niște concetățeni. Care nu aducea deloc a turiști; mai degrabă ceva muncitori sezonieri.

În dreapta este Rocca di Tentennaro, în stânga - Rocca d'Orcia.











Blazoane ale unor foste notabilități locale sunt încă prinse pe pereții caselor.


Piazza della Cisterna - centrul satului, unde se găsește fântâna publică.




Casa în care, în 1377, a locuit pentru scurtă vreme Sf. Caterina de Siena, unul dintre cei mai importanți sfinți și doctori ai Bisericii catolice; este patroana spirituală a Italiei (alături de Sf. Francisc de Assisi) și co-patroană a Europei, alături de Sf. Benedict, Sf. Brigita a Suediei, Sfinții Chiril și Metodiu și Sf. Teresa Benedetta della Croce (de origine iudaică și convertită la catolicism, a murit în 1942 în infernul de la Auschwitz).




Niciun comentariu: