vineri, 24 ianuarie 2020

Genova (4)

Palazzo Bianco (Palatul Alb) a fost construit între 1530-1540 de Luca Grimaldi, membru al unei dintre familiile cele mai ilustre ale Genovei, din rândul căreia au fost aleși mai mulți dogi (un fel de președinte al republicii genoveze) de-a lungul timpului. În sec. 17 palatul intră în posesia familiei De Franchi Toso. În 1711 clădirea este preluată de o altă familie patriciană locală, Brignole. Ultimii au demarat lucrări de restaurare și modernizare aducând vechii reședințe renascentiste o înfățișare barocă. La sfârșitul sec. 19, ultimul membru al familiei Brignole a donat municipalității palatul împreună cu operele de artă ce le conținea, pentru a fi transformat în muzeu.




Sf. Ieronim, anonim flamand (prima jumătate a sec. 16).

Închinarea magilor, Alessandro Allori (a doua jumătate a sec. 16). Allori a fost ultimul mare maestru al manierismului florentin.

Sfânta Familie, Andrea del Sarto (înc. sec. 16). Unul din marii maeștri ai Renașterii Florentine.

Adorarea Pruncului, Antonio da Correggio (înc. sec. 16). Cel mai important artist al școlii renascentiste din Parma.

Iisus și femeia samariteană, Jacopo Palma cel Tânăr (sf. sec. 16). Maestru al școlii venețiene de pictură din sec. 16-17.

Suzana și bătrânii, Paolo Veronese (sec. 16). Unul dintre cei mai mari exponenți ai școlii venețiene.

Ecce Homo, Michelangelo Merisi, zis Caravaggio (înc. sec. 17). Unul din cei mai mari pictori din istorie, este considerat principalul inițiator al stilului baroc.

Salomea, Matthias Stomer (sec. 17). Pictor olandez baroc, unul din maeștrii clarobscurului.

Fecioara cu Pruncul, Sf. Sebastian, Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Francisc, Filippino Lippi (sec. 15). Maestru al Renașterii florentine.

Polipticul Cervara, Gerard David (1507). Numit așa pentru că a constituit decorația altarului principal al mânăstirii din Cervara. David a fost unul din maeștrii Renașterii flamande. A pictat panouri în Bruges, Belgia.

Fecioara cu Pruncul, Joos van Cleve (prima jumătate a sec. 16). Pictor renascentist flamand.

Închinarea magilor, Pieter Coeck van Aelst (prima jumătate a sec. 16). Artist renascentist flamand.

Fecioara cu Pruncul, Jan Matsys (jumătatea sec. 16). Pictor renascentist flamand.

Doctor consultând bolnavi, Cornelis de Wael (sec. 17). Pictor baroc flamand, activ în Genova.

Ateneul Artelor Frumoase, Domenico Piola (a doua jumătate a sec. 17). Cel mai important pictor genovez din sec. 17.

Apollo și Muzele, Paolo Gerolamo Piola (sfârșitul sec. 17). Pictor baroc genovez. fiul lui Domenico Piola.



Construit în 1543, Farul din Genova este al treilea cel mai vechi far încă în uz și al cincilea cel mai înalt (76 de metri).




Poarta Siberia (sec. 17).


Santa Maria di Castello a fost construită în prima jumătate a sec. 12, fiind una din cele mai vechi din oraș. La construcția ei au fost refolosite multe elemente din foste edificii romane (coloane, de exemplu). În sec. 15 a fost cedată călugărilor dominicani și a devenit centrul unui complex monastic. În 1684 flota franceză a asediat orașul, iar biserica a fost afectată serios de bombardamentul naval. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost lovită de bombe americane. De două ori. A fost restaurată și adusă la vechea ei glorie la începutul anilor 2000.


























Niciun comentariu: