marți, 7 ianuarie 2020

Torino (IV)

Santissima Annunziata (biserica Buna Vestire) a fost construită în stil baroc între 1648-1656. La sfârșitul sec. 19 lăcașul era șubrezit și nu mai prezenta siguranță. Prin urmare a fost demolat și reconstruit între 1919-1934, tot conform tiparului baroc, pentru a păstra o linie de continuitate. Toate operele de artă inițiale din sec. 17-18 au fost remontate în interiorul noii biserici.
















Mole Antonelliana este una din clădirile simbol ale orașului. Mole la macaronari desemnează o construcție de mari dimensiuni, iar Antonelliana vine de la numele arhitectului - Alessandro Antonelli. Lucrările au fost demarate în 1863 cu banii comunității evreiești locale, edificiul fiind desemnat să devină o sinagogă. Însă ambițiile arhitectului au crescut permanent. Acesta a adus modificări repetate proiectului, crescând tot timpul dimensiunile clădirii. Odată cu aceasta au crescut și costurile. În 1876 clădirea nu ajunsese la jumătate, iar costurile aproape că atingeau 700.000 de lire, față de un deviz inițial de 280.000. În aceste condiții comunitatea iudaică s-a retras din proiect. Municipalitatea a plătit despăgubiri și a preluat finanțarea.
În cele din urmă, Mole, ajunsă acum la o înălțime de 167,5 metri, a fost finalizată în 1889. Autoritățile locale s-au căpătuit cu o clădire imensă, scumpă, cam urâtă (în opinia mea) și organizată fără niciun scop practic în minte. Este decupată de sus până jos, creându-se astfel un amplu spațiu liber interior, dar limitându-se drastic suprafața utilă în favoarea efectului vizual. Altfel, era cea mai înaltă din Europa la vremea respectivă.
Între 1908-1938 a adăpostit Muzeul Risorgimento (dedicat unificării Italiei). Din anul 2000 aici, pe lângă diferite cafenele, funcționează Muzeul Național al Cinematografiei - o găselniță inutilă, care nu-și merită banii. Dar, hei!, trebuie să umple cu ceva monstruozitatea. În schimb merită oarecum să dai 8 euro doar pentru a avea acces la platforma de belvedere.








Basilica regală Superga a fost construită între 1717-1731 pe dealul cu același nume din marginea orașului. A fost construită de Victor Amedeu II de Savoia, după un proiect al marelui arhitect baroc Filippo Juvarra. Sub biserică de găsește o criptă ce conține mormintele multora din membrii dinastiei Savoia. În 1799 Piemontul era sub ocupație franceză, iar revoluționarii locali au decis demolarea basilicii, după exemplul dat de animalul de Robespierre, care în 1793 începuse demolarea catedralei Notre Dame din Paris. Din fericire guvernatorul militar francez, generalul Grouchy, a interzis acțiunea.
În 1949 a avut loc "Tragedia de la Superga" - avionul care transporta echipa de fotbal Grande Torino, cea mai titrată din peninsulă, s-a izbit de deal, la mică distanță de lăcaș.




Monumentul dedicat celor pieriți în accidentul aviatic din 1949.











Niciun comentariu: