marți, 7 aprilie 2020

Brescia (I)

Este un oraș în regiunea Lombardia, la poalele Alpilor, capitala provinciei cu același nume. Are ceva peste 200.000 de locuitori în zona urbană propriu-zisă, și peste 650.000 în zona metropolitană.
Conform unei legende, orașul a fost întemeiat de semizeul Hercule, Alt mit susține întemeierea așezării de către un rege al ligurilor - Cidnus. Această ultimă poveste ar putea avea un sâmbure de adevăr. Cercetări arheologice au dus la descoperirea unei așezări posibil întemeiată de liguri prin epoca bronzului.
În sec. 7 î.Hr. tribul galic al cenomanilor s-a instalat în zonă și a întemeiat o așezare, pe care a numit-o Brixia. Prin sec. 3 î.Hr. cenomanii au venit în contact cu puterea Romei. Contactul a fost neprietenos și s-a soldat cu supunerea băștinașilor în fața Lupoaicei. Totuși, în perioada următoare, când romanii au avut de înfruntat armata cartagineză condusă de Hanibal, apoi o revoltă a altor triburi celtice, Brixia a rămas loială alianței cu Roma. Această loialitate nu a rămas nerăsplătită. În 89 î.Hr. Brixia a primit statutul de oraș, echivalent cu cel de municipium și dreptul de a avea autonomie internă. În anul 41 î.Hr. cetățenii săi, de mult romanizați, au primit și cetățenia romană. În perioada imperială, Brixia a devenit un important centru urban situat la intersecția unor căi de comunicație majore. O serie de împărați au plătit diverse proiecte urbane, astfel încât, prin sec. 3 d.Hr., orașul avea două apeducte, băi, un teatru, un forum și cel puțin 4 temple.
Epoca bunăstării a apus pe măsură ce Imperiul Roman de Apus își trăia ultimele momente. Orașul a fost cucerit și jefuit de vizigoții lui Alaric în anul 402 și de hunii lui Attila în 452. Prăbușirea imperiului în 476 a însemnat deschiderea competiției pentru stăpânirea Italiei. Brixia a fost puternic afectată de aceste conflicte. În 492 cetatea a căzut în fața ostrogoților, pentru ca 4 decenii mai la vale să fie capturată de bizantini. În 568 longobarzii apar și ei de peste Alpi și cuceresc peninsula. De fiecare dată orașul a fost jefuit și distrus, iar o parte a populației masacrată. Totuși, după fiecare episod distructiv, supraviețuitorii reușeau s-o ia de la capăt.
Sub stăpânirea longobardă, localnicii pot, în sfârșit, să se bucure de o perioadă de stabilitate și reconstrucție. Brexia, numele sub care este cunoscut acum orașul, devine centrul unuia dintre ducatele autonome longobarde. În 774 francii distrug Regatul longobard și anexează teritoriul. În sec. 9 nordul Italiei este încorporat Imperiului Romano-German. Brexia va fi condusă de episcopul local, care, în calitate de conte, era vasal puterii imperiale.
Treptat, nevoile financiare tot mai mari ale puterii imperiale, precum și corupția și abuzurile conților-episcopi, i-au adus la exasperare pe burghezi. La începutul sec. 12 episcopul este lăsat fără puterea seculară și este proclamată comuna. Acest fenomen a fost unul extins în nordul Italiei, numeroase orașe ieșind de sub autoritatea imperială în sec. 11-12. Cezarii de peste Alpi erau prinși cu numeroase probleme și revolte ale marilor case ducale germane, așa că, pentru o vreme, nu au putut face altceva, decât să privească și să fluiere a pagubă. Însă, către finalul sec. 12, împăratul Frederick I Barbarossa a reușit să-și impună autoritatea asupra magnaților germani, apoi a decis să rezolve și problema italiană. Ca urmare a efectuat mai multe expediții în regiune. La început lucrurile i-au mers strună, fapt ce i-a amplificat părerea bună despre capacitățile sale și părerea proastă față de posibilitățile și caracterul unor neica-nimeni macaronari. În cele din urmă, comunele nord-italiene formează o alianță - Liga Lombardă - pentru a mai ajusta augustele fumuri. În 1176 are loc bătălia de la Legnano. Aroganța germană față de capacitatea militară a unor amărâți de burghezi (de fapt burghezii nici nu prea au luptat, ci au angajat mercenari), dublată de neta superioritate numerică a Ligii (12.000 față de 3.000) a avut ca rezultat o severă înfrângere a imperialilor.
După victoria asupra lui Barbarossa, Brescia devine unul din orașele importante din Lombardia, bogat și puternic. În lipsa unui pericol extern, orașele lombarde și-au îndreptat atenția către cucerirea vecinilor, antrenându-se în tot felul de războaie regionale și încheind alianțe efemere. Brescia, evident, a urmat acest trend, principalii inamici fiind Milano și Verona, iar principalii aliați Bergamo și Cremona. În plus, pe lângă conflictele cu alte comune, cetatea era măcinată și de confruntările interne dintre guelfi și ghibelini.
Toate acestea au dus la slăbirea puterii orașului, care, în 1258, a fost cucerit de Ezzelino da Romano, lordul Veronei și vasal al împăratului german. Ezzelino s-a dovedit un adevărat tiran, iar stăpânirea sa a fost una sângeroasă. Din fericire pentru brescieni, acesta a fost înfrânt anul următor de milanezi și a murit în captivitate. Brescia era din nou liberă. Ba chiar, în 1311, a reușit să respingă un asediu al împăratului german Henric VII, provocându-i mari pierderi.
Episodul Ezzelino, după cum s-a văzut ulterior, nu i-a învățat nimic pe autohtoni, care și-au reluat sportul preferat, respectiv păruiala între principalele familii din oraș. Rezultatul e fost cel așteptat. La scurtă vreme după aventura nereușită a lui Henric VII, orașul este cucerit de noul lord al Veronei, Mastino II della Scala. Din acest punct, Brescia devine doar un pion în jocul politic al altor puteri. Mastino pierde Brescia în favoarea ducilor Visconti din Milano. În 1406 orașul este cucerit de Pandolfo Malatesta, un condottier celebru în epocă. El returnează cucerirea sa, în schimbul a 200.000 de ducați. În cele din urmă, ducele milanez a vândut-o, la rândul lui, venețienilor.
Din 1426 Brescia devine partea a Republicii venețiene (apropos, denumirea de Brescia acum apare în documente), deși milanezii, probabil părându-le rău de asemenea târg, au făcut mai multe încercări de a recuceri orașul, toate respinse. În 1506, papa Iuliu II, temându-se de puterea Veneției, a făcut o alianță cu regele Franței Ludovic XII. În 1512 războiul a ajuns și la porțile brescienilor. Garnizoana venețiană a refuzat să se predea și a produs pierderi mari halitorilor de brânză stricată. Drept răzbunare, după ce au cucerit orașul, frâncii l-au jefuit temeinic timp de 5 zile. Pe parcurs au incendiat cât au putut și au trimis o parte a populației pe veșnicele plaiuri ale vânătoarei. Abia în 1520 armata franceză este silită să se retragă.
După revenirea stăpânirii venețiene, Brescia a cunoscut iarăși o perioadă de refacere și prosperitate. În sec. 15-16 a devenit cel mai important centru european de producție al instrumentelor cu coarde. De altfel, aici și acum a fost inventat termenul de vioară. În general, perioada sec. 16-18 a fost una pașnică și îmbelșugată pentru localnici, punctată ici și colo de câteva catastrofe precum ciuma din 1665 ori marea explozie din 1769 - un bastion din fortificațiile exterioare, în care erau depozitate 90 de tone de praf de pușcă, a fost lovit de trăznet și a explodat, distrugând cartierul vecin.
În 1797 Napoleon cucerește Italia și desființează statul venețian. După căderea Imperiului napoleonian, teritoriul fostei republici venețiene revine Austriei. În componența căreia a rămas până în 1859, când este încorporat în nou înființatul stat italian.






Biserica Sf. Francisc a fost construită în sec. 13 în stil romanic - consacrarea a avut loc în 1265. În sec. 14 i-au fost aduse unele modificări în stil gotic, iar în sec. 15-16 alte modificări în stil renascentist târziu. După cum îi zice și numele, a fost centrul unei mânăstiri franciscane. După ce frâncii lui Napoleon au cucerit orașul, noile autorități republicane au desființat mânăstirea. O parte a arhivei și a bibliotecii au fost distruse; la fel și acoperișul, fapt ce a expus interiorul bisericii capriciilor vremii. În 1828 frații minoriți s-au întors și au reușit să refacă biserica și mânăstirea. Alte lucrări de restaurare au avut loc spre sfârșitul sec. 19.



Fresce de sec. 14.





Tabloul altarului principal - Fecioara și sfinții franciscani - a fost pictat în 1517 de Girolamo Romani, zis Romanino, unul din marii maeștri ai Renașterii din Brescia.

Altarul Sf. Margareta - pictat în 1530 de Alessandro Bonvicino, zis Il Moreto, alt mare maestru renascentist local.

Cloașterul.








Sf. Ioan Botezătorul este una din cele mai vechi biserici din Brescia. Un prim edificiu a fost ridicat aici încă din anul 390. În timpul diferitelor asedii din sec. 5-6 această biserică a fost serios avariată. În sec. 7 a fost refăcută. După ce a fost afectată de un incendiu la sfârșitul sec. 11, biserica a fost reconstruită între 1151-1173. Noi lucrări de refacere și extindere au avut loc în sec. 15. În 1651 au fost efectuate ultimele modificări în stil baroc. Campanila a fost ridicată în prima parte a sec. 13, în stil romanic. Interiorul este decorat cu o serie picturi realizate de, între alții, de Moretto și Romanino.













Niciun comentariu: