sâmbătă, 16 mai 2020

Iordania (IV)

Petra este un oraș antic din sudul Iordaniei. Este celebru prin mormintele sale monumentale sculptate și scobite în pereții defileului. Din 1985 este înscris pe lista monumentelor UNESCO, fiind cel mai vizitat sit din Iordania, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
A fost întemeiat într-o depresiune din mijlocul unui lanț muntos. Fondarea sa se leagă de tribul arab al nabateilor, care s-au stabilit în regiune prin sec. 4-3 î.Hr. Orașul devine capitala Regatului nabateean în sec. 2 î.Hr. Orașul se găsea în apropierea a două importante căi comerciale ce legau Egiptul, Peninsula Arabă, Siria, Anatolia, Mesopotamia. Acest fapt aduce cu sine prosperitate locuitorilor și fonduri bogate în visteria regală. Vârful înfloririi a fost atins în sec. I î.Hr. Acum sunt construite numeroase edificii monumentale, inclusiv cele mai multe dintre clădirile scobite în munte. De asemenea, este pus la punct un foarte eficient sistem de drenaj, care strângea apa de ploaie într-o serie de bazine și cisterne la suprafață și subterane. Populația a depășit 20.000 de locuitori. Arhitectura are puternice influențe elenistice, cărora din sec. 1 î.Hr. li se vor adăuga elemente romane.
Pe la jumătatea sec. I î.Hr., Regatul nabateean devine un stat vasal Romei. Timp de un secol și jumătate regatul s-a bucurat de protecția legiunilor și oportunitatea a unor noi piețe de desfacere pentru produsele din Orient. În 106 d.Hr. împăratul Traian a desființat statul nabateilor și i-a transformat teritoriul într-o provincie romană numită Arabia Petra. Tot Traian a construit o nouă șosea ce lega Marea Roșie cu Siria, acțiune ce a contribuit la o nouă etapă de belșug pentru băștinași.
În sec. 4 începe o lungă perioadă de declin. Declin accentuat și de un puternic cutremur, care a devastat orașul în anul 363. În perioada bizantină Petra încă era un oraș destul de important în regiune, fapt relevat de construcția mai multor biserici, dar și de faptul că este centrul administrativ al unei provincii. În sec. 7, după ce Bizanțul a fost înfrânt de triburile arabe islamizate din Peninsula Arabă, întreaga regiune orientală a imperiului a fost pierdută. Petra este abandonată, deși nu prezintă urme de distrugere.
În sec. 12 cruciații și-au făcut apariția și au construit o fortificație. Zona a rămas în mâinile creștinilor cale de 70 de ani, după care teritoriul respectiv este recucerit de arabi. Aceștia din urmă, însă, au ales să nu refacă orașul. Petra a rămas părăsită, doar triburile locale de beduini mai trecând când și când pe acolo. Abia în 1812 a fost redescoperită de un explorator elvețian - Johann Ludwig Burckhardt.
Azi accesul turiștilor se face printr-un defileu lung de 1,2 kilometri. Apoi traseul principal te poartă încă vreo 3,5 kilometri. Fără a pune la socoteală și trasee mai mărunte. Deci turistul însetat (încă o dată, în mai am avut 40 de grade, iar apa este destul de scumpă aici) are cam mult de mers, ținând cont că trebuie să mai faci și cale-napoi. Sau accepți oferta unor întreprinzători, care te duc ei cu jipanele de la parcare până în capătul opus al defileului Petrei contra a 10 dinari de căciulă (bine, la debarcare au zis că putem să mai dăm ceva, dacă ne-a plăcut). Astfel că străbați traseul o singură dată. Iar călătoria cu jeep-ul merită banii.

Noi am parcurs traseul principal în sens invers. De unde ne-au lăsat cetățenii cu jeep-urile am mai mâncat o pâine bună până am ajuns la „Mânăstire”, care este punctul final al traseului parcurs normal. Deci am trecut și prin locuri pe unde majoritatea turiștilor nu ajung.







„Mânăstirea” este de fapt un mormânt monumental ce ar fi aparținut regelui nabateu Obodas I (96-85 î.Hr). Are 45 de metri înălțime și 50 de metri lățime. În ciuda numelui, nu a fost niciodată mânăstire. Este al doilea cel mai spectaculos și emblematic monument din Petra.


Din păcate bietele animale erau tare prost întreținute - foarte slabe și cu răni.













Poarta lui Hadrian - ridicată în anul 130, când împăratul a vizitat Petra.


Decumanus Maximus - una din străzile principale ale oricărui oraș roman. În dreapta este Marele Templu; a fost construit în sec. 1 d.Hr., probabil de regele Aretas IV. I se spune „templu”, dar nu este sigur că a avut o funcție religioasă (și cărei zeități era dedicat) ori era o clădire administrativă.


Una dintre bisericile bizantine - a fost construită în jurul anului 450.








Teatrul din Petra a fost construit tot de regele Aretas IV.





„Trezoreria” a fost cel mai probabil mausoleul regelui Aretas IV. Este cel mai cunoscut monument din Petra. Ca și în cazul „Mânăstirii” nimic nu este construit aici, totul este decupat în stâncă.



Canale săpate în stâncă pentru colectarea apei pluviale.








Niciun comentariu: