marți, 14 iulie 2020

Plitvice

Parcul Național Plitvice este una din atracțiile majore ale Croației. Se găsește în partea centrală a țării, în apropierea graniței cu Bosnia-Herțegovina, pe un platou înconjurat de munți.
A fost înființat în 1949 (deși unele amenajări turistice au fost realizate încă de pe la sfârșitul sec. 19) și acoperă o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați. Parcul conține 16 lacuri legate între ele de o serie de pârâuri și cascade. Există, de asemenea, un foarte dezvoltat orizont carstic cu peșteri, grote și râuri subterane. Parcul adăpostește numeroase specii vegetale și animale - inclusiv ceva urși, dar aceștia se țin departe de traseele turistice. Este înscris între monumentele UNESCO și atrage cam un milion de vizitatori pe an. Deci de evitat în perioada de vară - foarte cald și foarte aglomerat.
Ca să ajungi acolo, trebuie să ai o mașină. Ori vii cu ea de acasă, ori o închiriezi de pe aeroportul din Zagreb. Am înțeles că ar fi și ceva autobuze turistice, tot din Zagreb. Există mai multe trasee prin parc, cu o durată ce merge între 2-3 ore și 6-8 ore. Este bine să ai cu tine apă și ceva de ronțăit. Pe parcurs nu găsești decât în vreo două locuri niște chioșcuri cu ceva mâncare, iar prețurile sunt cam umflățele, iar cozile foarte lungi. Traseele sunt bine marcate, nu-i pericol să te rătăcești. Dacă pleci de la intrarea 1 sunt colorate cu verde, dacă pleci de la intrarea 2 - cu portocaliu. Pe lângă traseele de orășeni, cele cu podine de lemn, mai există și poteci pentru drumeție și pentru dat cu cicla. În tot cazul, este bine să te ții de traseul ales. Dacă te găsesc rangerii într-o zonă pentru care nu ai plătit, amenda nu este mică. Apoi, dacă ai idei de umblat lelea, să nu uităm de urși. Și nu în ultimul rând, între 1991-1995 pe aici au fost ceva lupte între trupele croate și cele ale sârbilor. Se crede că nu au fost găsite toate minele plantate atunci.
Recomand să începi tura de la intrarea 2. Mai puțină lume începe traseul de aici. Parcarea costa anul trecut 8 kuna pe oră, adică vreo 5 lei. Există mai multe aparate de taxare la intrarea în parcare. Biletul de acces în parc era cam 20 de euro. Se găsesc bilete și la casele de la cele două intrări, dar acestea se epuizează repede. Este mai bine să le iei de pe net. În preț sunt incluse transportul cu un fel de autobuz și cu vaporașul.

Traseele care pleacă de la Intrarea 2.

































Niciun comentariu: