vineri, 10 iulie 2020

Zagreb (III)

Biserica franciscană a fost construită în sec 13, la o distanță nu prea mare de catedrală, în stil gotic. Prin sec. 17 a avut loc o refacere a interiorului, după model baroc. În urma cutremurului din 1880 biserica a suferit unele stricăciuni. Cu ocazia restaurării au fost îndepărtate unele elemente baroce, pentru a o readuce la înfățișarea gotică inițială.









Poarta de piatră a fost construită ca parte a centurii de fortificații din sec. 13 (exista deja în 1266). De-a lungul timpului a fost afectată de incendii și a trebuit reconstruită. Aspectul actual este rezultatul unei refaceri din sec. 18. Această poartă este singura păstrată din cele 4 care facilitau accesul în târgul de pe platoul Gradec.






Biserica Sf. Marcu a fost ridicată în sec. 13, în stil romanic. În a doua jumătate a sec. 14 a fost refăcută în stil gotic.




Curtea Banilor este o clădire construită în stil baroc târziu la începutul sec. 19 pe una din laturile Pieței Sf. Marcu. Până în 1918 a fost reședința banilor Croației. Azi este sediul guvernului.

Pe o altă latură se găsește clădirea Parlamentului croat.





St. Ecaterina este o biserică barocă ridicată în 1632 de călugării iezuiți.





Turnul Lotrscak a fost construit în sec. 13. A fost modificat în sec. 17, apoi iarăși în sec. 19. Începând cu 1877 de la un ultimul etaj un tun anunță miezul zilei.


Niciun comentariu: