duminică, 23 august 2020

Trento (II)

 Biserica Santa Maria Maggiore a fost construită între 1520-1524, în stil renascentist. Sub actuala biserică se găsesc resturile a altor 3 edificii de cult datate între sec. 5-14. Turla are 53 de metri, fiind cea mai înaltă din oraș. În această biserică s-au desfășurat mai multe sesiuni al Conciliului de la Trento. În sec. 17-18 interiorul a fost redecorat în stil baroc.













Biserica Sf. Marcu a fost construită în sec. 14 și refăcută în sec. 17. Azi se desfășoară aici și slujbele ortodoxe ale comunității românești din Trento.


Palatul Quetta Alberti-Colico a fost construit în sec. 14-15. Frescele de pe fațadă au fost pictate în sec. 16, în stil venețian.

Biserica Sf. Francisc Xavier a fost construită între 1708-1711, în stil baroc. A aparținut ordinului iezuit până în a doua jumătate a sec. 18, apoi a rămas în părăsire. În 1796 armata franceză a transformat-o în arsenal. În sec. 19 a revenit în posesia iezuiților. Interiorul este decorat cu statui și fresce realizate de o serie de artiști italieni și austrieci din sec. 18, între care cel mai important este Carlo Gaudenzio Mignocchi.









Palatul Geremia a fost construit în sec. 15-16, în stil renascentist. Frescele ce decorează fațada au fost pictate în jurul anului 1550. Pentru că erau serios deteriorate, în sec. 20 au fost restaurare în mai multe etape, în special după cutremurul din 1976.






Biserica Sfinții Petru și Pavel se găsește în centrul orașului vechi. A fost construită în sec. 12, în stil romanic, peste o capelă mai veche. În sec. 15 a fost reconstruită în stil gotic târziu. Pe la 1600 biserica a fost afectată de un incendiu puternic și a trebuit, din nou, refăcută. Deși acțiunea a avut loc în plină epocă barocă, s-a păstrat arhitectura gotică. Fațada lăcașului a fost realizată abia la jumătatea sec. 19, în stil neogotic.









Palatul Fugger Galaso a fost construit în 1602 de către descendentul unei vechi familii de bancheri germani, stabilit în Trento prin căsătorie.




Niciun comentariu: