luni, 21 septembrie 2020

Vaduz

 Vaduz este capitala Principatului Liechtenstein și are ceva sub 6.000 de locuitori.

Liechtenstein este unul din micro-statele europene, fiind situat în zona alpină, pe valea superioară a Rinului, prins între Austria la est și Elveția la vest. Are o suprafață de 160 de kilometri pătrați și o populație de aproape 40.000 de locuitori vorbitori de germană și majoritar catolici.

În antichitate zona a fost inclusă în Imperiul Roman. Apoi, în sec. 5, a fost cucerită de tribul germanic al alemanilor. Până după anul 1000 limba vorbită aici era romanșa (ori retoromana, o limbă latină încă existentă în Alpi), apoi are loc un proces treptat de germanizare. În evul mediu timpuriu, întreaga regiune a fost inclusă în statul francilor, apoi în Imperiul Romano-German. În sec. 13 cade sub controlul Casei de Austria. Împărații Habsburgi au oferit principatul drept fief unei familii austriece ce avea un castel la Liechtenstein, lângă Viena. De la care castel și-a primit numele și statul. Principii au stăpânit teritorii întinse prin tot Imperiul Habsburgic, astfel că puterea și bogăția lor erau considerabil mai impozante decât statutul oferit de micul principat.

În 1805 Napoleon obține o strălucită victorie la Austerlitz asupra armatelor combinate ruso-austriece. În urma victoriei, corsicanul desființează Imperiul Romano-German. Ca atare, Liechtenstein rămână fără un suzeran clar. Va profita de acest lucru, pentru a obține o independență de fapt, chiar dacă nu întru-totul și de drept. În 1871 a fost creat Imperiul German, de data aceasta în jurul Prusiei. Prinții nu a dorit să adere la noua construcție. Au preferat să-și păstreze legăturile strânse cu monarhia Habsburgică, petrecându-și, de fapt, cea mai mare parte a timpului la proprietățile lor din Austria, în special în palatul din Viena. În 1918, după Primul Război Mondial, Austro-Ungaria a fost desființată. În aceste condiții, familia princiară și-a revizuit opțiunile politice, preferând o apropiere de Elveția

 Din punct de vedere politic, Liechtenstein este o monarhie constituțională, în care monarhul (principele) are puteri foarte mari. Există un parlament monocameral cu 25 de deputați aleși prin vot universal. Femeile au obținut drepturi politice abia în 1984, după multă luptă și după un referendum, în care, evident, au votat doar bărbații și care a trecut la mustață. Principele are mai multă putere decât parlamentul și guvernul. Această autoritate a sa a fost sporită printr-un nou referendum în 2003. Poate și pentru că prințul Hans Adam II a amenințat că, în caz contrar, va vinde o parte a proprietăților sale unor investitori străini (familia princiară controlează peste 50% din teritoriu în mod direct) și se mută în Austria. În plan extern, ca și alte micro-state europene, Liechtenstein este reprezentat în general de Elveția, cu care se găsește într-o uniune vamală și monetară. De altfel, când am intrat dinspre Austria, am fost controlați la vamă, doar la intrarea în micul principat, nu și în Elveția.

Vaduz este menționat pentru prima dată într-un document în sec. 12, la vremea aceea purtând numele de Faduzes. În 1322 exista aici un castel. În 1499, pe fondul unui conflict între cantoanele elvețiene și Casa de Habsburg, atât castelul, cât și orașul au fost distruse integral de helveți. Ambele au fost reconstruite ulterior, iar la începutul sec. 18 familia de Liechtenstein a transformat Vaduz în capitala micului principat. Azi Liechtenstein are unul din cele mai înalte niveluri de trai din lume (și prețuri pe măsură - un fel de sandvici, nu mai mare decât diametrul unei căni normale, format doar din o chiflă neagră tăiată median și 2 felii de salam, luat de la o patiserie, a costat 5 franci elvețieni). Acest nivel de trai se bazează pe un puternic sector bancar. În plus, taxele reduse au atras aici multe companii străine. Numărul firmelor cu sediul în această țară depășește numărul cetățenilor. Vaduz beneficiază de grosul acestor activități economice. La acestea se adaugă și o industrie turistică înfloritoare, deși este una din puținele capitale ale lumii, care nu are nici aeroport, nici cale ferată. Altfel, "orașul" are aspectul unui sat mai mare, cu puține clădiri mai impresionante. Însă peisajul înconjurător este deosebit.

Rinul în Liechtenstein.








Castelul este reședința oficială a familiei princiare.





Clădirea parlamentului. Serbau 300 de ani de la recunoașterea oficială a Liechtenstein ca principat autonom în cadrul Imperiului German.




Catedrala din Vaduz a fost ridicată în 1874, în stil neogotic. Inițial era doar o biserică parohială, după cum o arată și dimensiunile. În 1997 papa Ioan Paul II a întemeiat episcopia de Liechtenstein, ocazie cu care și biserica a fost ridicată la rang de catedrală.






Niciun comentariu: